Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Θύμα χάκερ έπεσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Στόχος κυβερνοεπίθεσης καταγγέλλει ότι έπεσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μεταδίδει το AFP.

Η κυβερνοεπίθεση έρχεται μία ημέρα αφότου ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι θα λάβει απόφαση για την έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech για τον κορωνοϊό στις 29 Δεκεμβρίου, ενώ ακολουθεί και η διαδικασία για το εμβόλιο της Moderna.

Ο οργανισμός έχει έδρα το Άμστερνταμ της Ολλανδίας και επί του παρόντος αξιολογεί τα εμβόλια του κορωνοϊού, πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις για την χρήση επείγουσας έγκρισης.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής εάν η κυβερνοεπίθεση ήταν επιτυχημένη ή εάν έχει επιπτώσεις στον ΕΜΑ, που καλείται να εγκρίνει τα εμβόλια, κι ενώ το περασμένο διάστημα υπήρξαν απειλές πειρατείας εναντίον των κατασκευαστών εμβολίων και φορέων δημόσιας Υγείας.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΜΑ

Σε μία σύντομη ανακοίνωση, ο ΕΜΑ αναφέρει: «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης. Η υπηρεσία αμέσως ξεκίνησε πλήρη διερεύνηση, σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και άλλους εμπλεκόμενους. Ο ΕΜΑ δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, ενώ συνεχίζεται η έρευνα. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες έγκαιρα», σημειώνει.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού ανέφερε ότι οι υπηρεσίες είναι ακόμη λειτουργικές. Άγνωστο παραμένει πότε έγινε η επίθεση.

Σειρά κυβερνοεπιθέσεων για το εμβόλιο τους τελευταίους μήνες

Το περασμένο διάστημα, εκδηλώθηκαν πολλές κυβερνοεπιθέσεις με στόχο εταιρείες και οργανισμούς που συνδέονται με το εμβόλιο.

Υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποίησαν το καλοκαίρι ότι οι Ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στοχεύουν οργανισμούς που προσπαθούν να αναπτύξουν ένα επιτυχημένο εμβόλιο.

Τον Οκτώβριο, μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα στην Ινδία αποτέλεσε θύμα σημαντικής κυβερνοεπίθεσης, ενώ της προηγούμενες ημέρες η IBM ανακοίνωσε ότι εκδηλώθηκε κυβερνοεπίθεση, πιθανός από κρατική οντότητα, στην αλυσίδα εφοδιασμού των ψυγείων αποθήκευσης για τη μεταφορά πιθανών εμβολίων.

Μέχρι στιγμής ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει ανακοινώσει εάν η κυβερνοεπίθεση σχετίζεται με το εμβόλιο. Ωστόσο, έρχεται μία ημέρα πριν την ενημέρωση των ευρωβουλευτών από εκπροσώπους του Οργανισμού για την πρόοδο της αξιολόγησης εμβολίων.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, την Πέμπτη, τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας θα υποβάλλουν ερωτήσεις στον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού σχετικά με το πόσο κοντά βρίσκεται στην έγκριση των υπό εξέταση εμβολίων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων