Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας και στη φορολογία των αυτοκινήτων – Αυξήσεις και στα καύσιμα

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των δανειστών μπαίνει η αγορά των αυτοκινήτων. Στο πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας για την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων που θα αυξήσουν τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 1,8-2 δισ. ευρώ εντός της διετίας 2016-2017 εντάσσεται και η αναμόρφωση της φορολογίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων, την οποία αποφάσισε να προωθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το καθεστώς φορολόγησης των αυτοκινήτων, όπως αναφέρει ο ”Ελεύθερος Τύπος”, σχεδιάζεται να αλλάξει ριζικά με σκοπό να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολόγηση τόσο της απόκτησης όσο και της χρήσης.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται ριζικές ανατροπές ώστε οι μεν επιβαρύνσεις στην απόκτηση να υπολογίζονται πλέον με βάση τις εμπορικές αξίες και όχι τον κυβισμό, οι δε επιβαρύνσεις στην κατοχή και τη χρήση να συνδέονται με το χρόνο κυκλοφορίας και την κατανάλωση των καυσίμων και να είναι μεγαλύτερες όσο περισσότερα χιλιόμετρα διανύουν τα οχήματα.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται να καθιερωθούν δύο κατηγορίες τελών κυκλοφορίας τα πάγια και τα αναλογικά. Τα πάγια θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα σημερινά, ενώ τα αναλογικά θα επιβληθούν με τη μορφή αυξήσεων στα καύσιμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων