Σε «μήλον της έριδος» αναδεικνύονται τα βιομηχανικά PPAs καθώς με την νέα τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ εχθές στη Βουλή, συνιστούν το «διαβατήριο» για την λήψη οριστικών προσφορών σύνδεσης για τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Ειδικότερα υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η προτεινόμενη τροπολογία του Υπουργείου, τα έργα ΑΠΕ που έχουν συνάψει ή θα συνάψουν PPA για την παραγωγή τους με την ενεργοβόρο βιομηχανία θα βρεθούν σε απόλυτη προτεραιότητα για την λήψη οριστικών προσφορών σύνδεσης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίησή τους. Αν αναλογιστούμε τον ούτως ή άλλως περιορισμένο διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο» γίνεται φανερό το «επείγον» της υπόθεσης, καθώς μετά και την εφαρμογή της τροπολογίας, τα όποια περιθώρια θα μειωθούν περαιτέρω, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την σύνδεση ενός νέου έργου ΑΠΕ στο δίκτυο.
Με άλλα λόγια, όπως μεταφέρουν πηγές της αγοράς, η «ορατότητα» της αγοράς φτάνει ως την εφαρμογή της τροπολογίας καθώς μετά δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει με ποιους ρυθμούς θα δίνονται οριστικές προσφορές σύνδεσης.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης σε πρόσφατη ομιλία του, ότι αυτή την στιγμή λειτουργούν 12,5 GW ΑΠΕ και άλλα 6 GW μπορούν να συνδεθούν άμεσα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα κορεσμού ή να κοπεί κάποιος λόγω συμφόρησης. «Η συζήτηση που γίνεται αφορά το μέλλον, καθώς οι εκδοθείσες προσφορές σύνδεσης μαζί με τα εν λειτουργία έργα αγγίζουν σχεδόν τα 30 γιγαβάτ. Έχει να κάνει με το πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε προσφορές σύνδεσης στο εξής».
Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ που θα επιδιώξουν να ενταχθούν στο πεδίο εφαρμογής της τροπολογίας καλούνται να υποβάλουν εντός 35 ημερών από την έναρξη ισχύος της εν λόγω απόφασης μια συμφωνία, προκειμένου να τεκμαίρουν ότι έχουν συνάψει ένα διμερές συμβόλαιο πράσινης ενέργειας.
Αναλυτικότερα, η τροπολογία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Για την υπαγωγή στη παρούσα οι κάτοχοι των σταθμών ΑΠΕ του πρώτου εδαφίου υποβάλλουν ηλεκτρονικά στον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντός τριάντα πέντε (35) ημερών, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αντίγραφο της διμερούς σύμβασης της περ. β), συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση του κατόχου των σταθμών».
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το προσχέδιο της τροπολογίας, οι εν λόγω σταθμοί ΑΠΕ που θα τύχουν προτεραιοποίησης στη λήψη ΟΠΣ, δεν θα τυγχάνουν περιορισμών έγχυσης τόσο των υφιστάμενων όσο και του νέου πλαισίου που ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η συγκεκριμένη ρύθμιση, καθόλα ευνοϊκή για τους παραγωγούς ΑΠΕ, στόχο έχει να διατηρήσει στο ακέραιο τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε οι τιμές των PPAs να βρεθούν όσο χαμηλότερα γίνεται, πράγμα που θα μετρήσει θετικά στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους για την βιομηχανία.
Άλλωστε, η βιομηχανία ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης τόσο των υφιστάμενων συμβάσεων όσο και των νέων με βάση τα νέα δεδομένα στην αγορά που της επιτρέπουν να πιέσει για σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν που κινούνταν στα 50-60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η εξαίρεση των σταθμών ΑΠΕ από το μέτρο των περιορισμών έγχυσης αφήνει ουσιαστικά περιθώριο στους παραγωγούς ΑΠΕ να συμπιέσουν περαιτέρω τις χρεώσεις τους για την παραγόμενη ενέργεια που προσφέρουν.
Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς
Με προβληματισμό τόσο για την τροπολογία αυτή καθ’ αυτή και πως εν τέλει θα εφαρμοστεί όσο και για τις επιπτώσεις συνολικότερα στην λειτουργία της αγοράς εξέφρασαν παράγοντες του κλάδου των ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε συλλογικές προτάσεις προς το ΥΠΕΝ και τον ΑΔΜΗΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι προτάσεις θα ευθυγραμμίζονται με το συνολικότερο “εγχείρημα” στήριξης και προώθησης των PPAs, ωστόσο, θα θέτουν την ανάγκη δεσμεύσεων από πλευράς ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να μην μένει στον “αέρα” κάθε επενδυτικό σχέδιο λόγω καθυστερήσεων στην λήψη οριστικών προσφορών σύνδεσης ή αντίστοιχα να δεσμεύονται εγγυητικές “εσαεί” χωρίς κάποιο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα “τι μέλει γενέσθαι”.
“Υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία και πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις” διεμήνυσαν οι ίδιες πηγές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η εν λόγω τροπολογία θα έπρεπε να ήταν πιο εκτενής και αναλυτική”, θέλοντας να τονίσουν τόσο την σπουδαιότητα του ζητήματος όσο και την συνθετότητά του, δεδομένου ότι εντοπίζονται σημαντικά κενά εφαρμογής αλλά και ερωτηματικά ως προς την υλοποίηση.
Πηγή energypress.gr