Περίπου 300 διευθύνοντες σύμβουλοι διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συγκεντρώθηκαν χθες στο Χονγκ Κονγκ, προσκεκλημένοι της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ, σε μια σπάνιου μεγέθους συγκέντρωση, τη μεγαλύτερη στον ένα μήνα από την έναρξη του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή, και με θέμα την περιπλοκότητα της σημερινής κατάστασης.
Ανάμεσά τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζικών κολοσσών Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citi, UBS, Barclays, HSBC και Deutsche Bank αλλά και των επενδυτικών BlackRock, Blackstone Apollo Global Management που, παρά την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, εξακολουθούν να ενδιαφέρονται προφανώς για την Κίνα, ενώ αντιμετωπίζουν το Χονγκ Κονγκ ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο μείζονος σημασίας. Ειδικότερα, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ με τα κεφάλαια ύψους 472 δισ. ευρώ στο αποθεματικό της αποτελεί μείζονος σημασίας πελάτη για τις μεγάλες τράπεζες.
Οπως, πάντως, επισημαίνει σχετικό σχόλιο των Financial Times, τελευταία η Ουάσιγκτον τείνει να καταργήσει τον διαχωρισμό ανάμεσα στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ και οι πρόσφατες κυρώσεις σε τεχνολογία ισχύουν τόσο για την Κίνα όσο και για το Χονγκ Κονγκ. Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες έλαβαν τα μέτρα τους ώστε να μη στιγματιστούν ως συνεργαζόμενοι με την Κίνα και απέφυγαν να φωτογραφηθούν με τον επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, στον οποίο έχει επιβάλει κυρώσεις η Ουάσιγκτον. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστούν τις συνέπειες αν κατηγορηθούν ότι συνεργάζονται επιχειρηματικά μαζί του, ενώ την ίδια στιγμή οι συζητήσεις μεταξύ πολυεθνικών αφορούν όλο και συχνότερα το θέμα της «αποσύνδεσης» των οικονομιών και της «μείωσης του ρίσκου» που συνεπάγεται η έκθεση στην Κίνα.
Πρόκειται για τη δεύτερη συναπτή χρονιά που το Χονγκ Κονγκ συγκαλεί τη σύνοδο σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τη φήμη του έπειτα από ταραχές, μαζικές απολύσεις και lockdowns. Με τους δημοσιογράφους αποκλεισμένους από την αίθουσα να παρακολουθούν τις συζητήσεις από ψηφιακά μέσα, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχία για τα πάντα: από την εύθραυστη κατάσταση των αγορών και το παγκόσμιο σκιώδες τραπεζικό σύστημα έως τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα πολυάριθμα μέτωπα πολέμου. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να προστεθεί μια ακόμη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και να προκαλέσει έτσι μείζον συμβάν στις αγορές», τόνισε από το βήμα της συνάντησης ο Κρίστιαν Σούινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank. Την ανησυχία του για τις αντιδράσεις των αγορών εξέφρασε ο Μπομπ Πρινς, διευθυντικό στέλεχος της επενδυτικής Bridgewater Associates, και προειδοποίησε ότι οι αγορές δεν υπολογίζουν σωστά την προοπτική να παραμείνουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για πάρα πολύ καιρό τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ μέχρις ότου επέλθει κάποια ισορροπία στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Παράλληλα, ο Κεν Γκρίφιν, ιδρυτής της επενδυτικής Citadel, αναφέρθηκε στον κολοσσιαίο και άγνωστο κίνδυνο που αποτελεί η «απο-παγκοσμιοποίηση» και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μη δώσουν τέλος στις επενδύσεις τους στην Κίνα. Προσέθεσε με έμφαση πως οι οικονομίες έχουν επωφεληθεί από την ειρήνη και την παγκοσμιοποίηση, αλλά «δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι ένας κόσμος όταν θα έχει αντιστραφεί η παγκοσμιοποίηση» και πόσο πληθωρισμό ενδέχεται να έχει.
Το 42% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχει μεταφέρει ή σχεδιάζει τη μεταφορά μέρους της παραγωγής τους από την Κίνα σε φιλικές χώρες.
Ωρες νωρίτερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα πορίσματα έρευνας της ΕΚΤ που φέρει το 42% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να έχει ήδη μεταφέρει ή να σχεδιάζει τη μεταφορά μέρους της παραγωγής τους από την Κίνα σε φιλικές χώρες, με το 60% να δηλώνει πως με την τάση αυτή έχουν αυξηθεί οι τιμές και να προεξοφλεί πως θα επιταχυνθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός. Από την εν λόγω έρευνα της ΕΚΤ προκύπτει πως οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές που σκοπεύουν να μεταφέρουν παραγωγή σε φιλικές χώρες είναι πλέον σχεδόν τετραπλάσιες σε αριθμό σε σχέση με όσες σχεδίαζαν να το κάνουν πριν από πέντε χρόνια.
Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχόλησαν τη σύνοδο του Χονγκ Κονγκ ήταν και η ταχύτατη ανάπτυξη του σκιώδους χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τον πρόεδρο του ομίλου UBS, Κολμ Κέλερ, να τονίζει ότι σχεδόν το 50% του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού ενεργητικού βρίσκεται στον «σκιώδη τομέα» και να προβλέπει πως «η επόμενη κρίση, όταν συμβεί, θα είναι σε αυτόν τον τομέα».
Απρόβλεπτες εξελίξεις
Η πλέον ανησυχητική επισήμανση φάνηκε να προέρχεται, πάντως, από τα χείλη του Τζέιμς Γκόρμαν, απερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου της Morgan Stanley, που τόνισε πως δυστυχώς, συχνά τα μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία προέρχονται από απρόβλεπτες εξελίξεις και υπενθύμισε ότι «κανείς ανάμεσά μας δεν είχε προβλέψει την πανδημία του κορωνοϊού».