Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Τι απαντά ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος για τους «φοιτητοπατέρες»

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Δέρβου στο σημερινό editorial του Rizopoulos Post, το οποίο υπογράφει ο Όμηρος Τσάπαλος και φέρει τον τίτλο «Να τελειώνουμε με τη ΔΑΠ και τους φοιτητοπατέρες της».

Αναλυτικά η απάντηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ έχει ως εξής:

Κύριε Διευθυντά,

Με έκπληξη διαβάζω στο site σας άρθρο του κ. Τσάπαλου σχετικά με το μέλλον των φοιτητικών παρατάξεων, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος γενικεύσεων, ανακριβειών και χαρακτηρισμών σχετικά με τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και με εμένα προσωπικά. Θα ήθελα, λοιπόν, να σημειώσω, όσο πιο επιγραμματικά γίνεται, κάποια στοιχεία προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, η οποία μάλλον διέφυγε της προσοχής του συνεργάτη σας:

HTML tutorial

1) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μίλησε για κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων γενικά ή της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ειδικότερα. Η φοιτητική αντιπροσώπευση μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου δεν συνεπάγεται κατάργηση των παρατάξεων, αλλά μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας τους.

2) Η παραπάνω μεταρρύθμιση, μαζί με πολλές ακόμα προτάσεις, αποτελούν πάγια θέση της Οργάνωσής που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, ήδη από το 2011. Η υλοποίησή τους, φυσικά, δεν επαφίεται μόνο στη δική μας βούληση, αλλά πρωτίστως στη θέσπιση του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου.  Προς απόδειξη των παραπάνω, μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό φυλλάδιο: https://issuu.com/dap.gr/docs/esif-esis/2?ff=true&e=0/5309168

3) Σχετικά με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα εκπροσώπησης και στις εκλογές των οργάνων διοίκησης, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν επιθυμούμε δικαίωμα ψήφου, αλλά, ταυτόχρονα, αξιώνουμε το αυτονόητο, δηλαδή δικαίωμα λόγου. Την τελευταία δεκαετία έχουμε στηρίξει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν σε αυτό το αποτέλεσμα και έχουμε αντιταχθεί σθεναρά στις εκτρωματικές προτάσεις των Υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

4) Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κλήθηκε να επιτελέσει το ρόλο του εγγυητή της ομαλότητας των πανεπιστημιακών χώρων, επειδή κανείς δεν τολμούσε  να υψώσει ανάστημα σε συντεχνίες, κατεστημένα και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Επί τριάντα και πλέον χρόνια, με κίνδυνο της ζωής και της σωματικής μας ακεραιότητας, κρατήσαμε ανοιχτές τις σχολές μας, πετύχαμε μικρές και μεγάλες τομές υπέρ της βελτίωσης της ακαδημαϊκής καθημερινότητας των φοιτητών και της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Αν αυτά για τον συνεργάτη σας αποτελούν «κατήχηση», «διχασμό» ή «προπαγάνδα», θα του συνιστούσα να μην υποτιμά τόσο τη νοημοσύνη και τις αντιστάσεις των φοιτητών.

5) Σε αυτή την παρουσία της, φυσικά η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ δεν απέφυγε και τα λάθη. Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου ορισμένες πρακτικές που ακολουθούνταν ξεπεράστηκαν. Αυτά πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν, όχι αύριο, αλλά σήμερα. Και θα αλλάξουν από εμάς τους ίδιους. Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τον τοποθετούν απέναντί μας, αλλά δίπλα μας, στην προσπάθεια που κάνουμε καθημερινά εδώ και έναν περίπου χρόνου να αναδιαρθρώσουμε την Οργάνωσή μας τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε περιφερειακό.

6) Αποφεύγω να μιλώ επί προσωπικού, δυστυχώς, όμως, η θέση μου πολλές φορές το επιβάλλει: Δεν έχω αρνηθεί το παρελθόν μου, ούτε το έχω κρύψει κάτω από το χαλί. Θήτευσα στη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κατά τα φοιτητικά μου χρόνια και αποχώρησα ως φίλος όταν πήρα το πτυχίο μου. Μπορεί να έκανα και λάθη, αλλά δεν προσέφερα στον εαυτό μου την ευκολία να κουνάω το δάχτυλο έξω από το χορό. Η πολιτική δεν έχει παρθενογένεση, απαιτεί συμμετοχή και η συμμετοχή θα φέρει και λάθη. Επίσης, η πολιτική εξελίσσεται: Υπήρξα ΔΑΠίτης πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Πλέον, είμαι ένας νέος που εργάζεται και ταυτόχρονα ασχολείται με την πολιτική. Ούτε έχω την ίδια καθημερινότητα, ούτε απαιτώ από κανέναν ΔΑΠίτη να ακολουθεί σαν Ευαγγέλιο την τότε καθημερινότητά μου.

7) Χαίρομαι, τέλος, που ο συνεργάτης σας διαθέτει ικανότητες ενόρασης, ώστε να μπορεί να διακρίνει με βεβαιότητα ποια δήλωσή μου είναι υποκριτική, προϊόν κομματικού εξαναγκασμού ή αναξιοπρέπειας. Δεν θα τον ακολουθήσω στους χαρακτηρισμούς, καθώς κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει του αξιακού μου κώδικα, των καθηκόντων που μου έχουν ανατεθεί και του ύφους που επιθυμώ να συμβάλω για να καθιερωθεί στο δημόσιο διάλογο.

Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο και την προσοχή σας και παρακαλώ θερμά για τη δημοσίευση της παρούσας στο site σας. Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε τυχόν διευκρίνιση ή εξειδίκευση επί των παραπάνω σημείων, καθώς βεβαίως και για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα σχετίζεται με την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ.

 

Με εκτίμηση,

Κώστας Δέρβος

Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

 

Δείτε την ανταπάντηση του Ομήρου Τσαπάλου εδώ και το αρχικό κείμενο για τις φοιτητικές παρατάξεις εδώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων