Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Τι απέγινε η καταγραφή του γερμανικού χρέους;

Ενώ το Spiegel ξεκαθαρίζει πως η Γερμανία χρωστάει 162 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα (108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το κατοχικό δάνειο, που αναγκάστηκε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 1942-1944), στην Αθήνα αγνοείται η κατάληξη της 80σέλιδης έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που είχε ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά πως αν η Γερμανία ήθελε πραγματικά να σώσει την Ελλάδα, θα έπρεπε να τις καταβάλλει τις αποζημιώσεις από τον Α’ και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα 162 δισεκ. επισημαίνει το Spiegel αντιστοιχούν στο 80% του ΑΕΠ της Ελλάδας και θα κάλυπτε το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους της. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο βρετανικός Guardian ήταν που είχε ανοίξει διεθνώς το θέμα τονίζοντας ότι η Γερμανία αποφεύγει τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να θέσει το θέμα, αλλά το αφήνει να πλανάται για να το χρησιμοποιήσει ίσως όταν βρεθεί σε αδιέξοδο. Πάντως, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς η ύφεση συνεχίζεται και η χώρα ετοιμάζεται να εκποιήσει την δημόσια περιουσία, θα τίθεται πλέον επιτακτικά από πολλές πολιτικές πλευρές και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί κάποια στιγμή να το χειριστεί στο προσκήνιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων