1. Η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους είναι πλέον γεγονός. Αυτό που πριν τις εκλογές τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και διάφοροι «έγκυροι αναλυτές» χαρακτήριζαν αδύνατο, αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Το αποδέχονται άλλωστε και «κύκλοι του Eurogroup» με σχόλιο τους στα ΜΜΕ. Συζητάμε με τους εταίρους μας για τον τερματισμό της αδιέξοδης τοξικής λιτότητας καθώς και για την ανεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης.
2. Η κυβέρνηση έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και τις οποίες ενέκρινε ο λαός στην κάλπη. Είναι πραγματικά εξωφρενικό να εγκαλείται η κυβέρνηση γιατί δεν εξαπάτησε τους πολίτες, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που ψήφισαν. Πολύ περισσότερο που κανείς μέχρι τώρα δεν αντικρούει το βασικό επιχείρημα μας ότι τα μνημόνια δεν συνιστούν διέξοδο από την κρίση, αλλά εγγύηση διαιώνισης της. Η κυβέρνηση επιμένει ότι μόνο με τον τερματισμό της λιτότητας θα πάρει ανάσα η Ελλάδα και θα σταθεροποιηθεί η Ευρώπη.
3. Καμιά πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν επιδιώκει τη ρήξη. Είναι λογικό στην έναρξη μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά να διατυπώνει τις θέσεις της που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης. Από εκεί και πέρα να υπογραμμίσουμε:
α) τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη»,
β) την επιβεβαίωση στην τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι-Τσίπρα ότι «και οι δύο πλευρές έχουν ως θέση την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης»,
γ) τη διαβεβαίωση του κ. Ντάισεμπλουμ ότι «δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση». Ο κ. Νταϊσελμπλουμ, μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Telegraph «χαιρετίζει» τη δήλωση Τσίπρα στο Bloomberg, τονίζοντας για την συνάντηση της Αθήνας ότι «είχα εποικοδομητικές συνομιλίες με την νέα ελληνική κυβέρνηση»
δ) τη δήλωση του Ιταλού υφυπουργού Σάντρο Γκότζι ότι «είμαστε πιστωτές της Ελλάδας αλλά δεν θέλουμε να την εξαντλήσουμε, θα ακούσουμε τον Τσίπρα.» Ο κ. Γκότζι τόνισε ότι «θα ήταν λάθος να πούμε στους Έλληνες ότι οι πρόσφατες εκλογές ήταν μία παρένθεση, αλλά τώρα θα πρέπει να ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος που αποφασίσθηκε πριν», ενώ επεσήμανε ότι «η αλλαγή που επιτελέστηκε στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα σημαντική».
Τέλος, υπάρχει η τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, με τον Γιάννη Βαρουφάκη στον οποίο διεμήνυσε ότι «μαζί θα επιλύσουμε την κρίση». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει θετική διάθεση στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς η κρίση στην ευρωζώνη επηρεάζει άμεσα τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία.
4. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου κ. Έρνεστ. Συγκεκριμένα ο κ. Έρνεστ δήλωσε ότι: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές ανάμεσά τους και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».
5. Η Νέα Δημοκρατία διαλέγει τη λάθος πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν στηρίζει την εθνική προσπάθεια της διαπραγμάτευσης, αλλά ταυτίζεται με τις πιο ακραίες φωνές της λιτότητας και των μνημονίων. Χάριν του μικροκομματικού συμφέροντος επενδύει στην αποτυχία της Ελλάδας και την ασφυξία της κοινωνίας.