Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος
Οι προγραμματικές δηλώσεις έχουν πάντα μια αίσθηση οραματικού μεγαλείου, πόσο μάλλον όταν προέρχονται από κάποιον που για πρώτη φορά γεύεται το μεθυστικό ποτό της εξουσίας. Ο Τσίπρας μας είπε πολλά τετριμμένα (που ελπίζουμε να μην πραγματωθούν με τον ίδιο τρόπο που μικρό κυβερνητικό σχήμα θεωρείται αυτό που διαθέτει 10 υπουργούς και καμιά 25 αναπληρωτές!), μερικά ενδιαφέροντα και άλλα φιλόδοξα σχέδια που θα κριθούν στην πορεία όπως συμβαίνει με κάθε κυβέρνηση. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχουν όσα δεν μας είπε είτε λόγω αρχικής άγνοιας των δεδομένων, είτε λόγω ηθελημένης ωραιοποίησης μιας σειράς από αξιακές αρχές του.
Δεν μας διευκρίνισε πως γίνεται να κριτικάρεις την προηγούμενη κυβέρνηση για το ότι δεν ζήτησε εξάμηνη παράταση του μνημονίου, όταν εσύ τώρα αρνείσαι να την δεχτείς γιατί δεν συμφωνείς με τους όρους της. Ας έκανε δηλαδή ο προηγούμενος τον «κακό» για να διαθέτω εγώ περισσότερο χρόνο και να μην αναγκαστώ να αναλάβω τις ευθύνες μου;
Δεν μας εξήγησε με ποιο τρόπο θα περιόριζε την λιτότητα αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πως θα μείωνε τα 25 δις ευρώ πρωτογενών ελλειμμάτων χωρίς ουσιαστικά να αγγίξει τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα και την πραγματική κρατική σπατάλη; Εκτός κι αν θεωρεί ότι αρκούν οι επικοινωνιακές φούσκες των ελάχιστων εκατομμυρίων ευρώ από τη σωστή κίνηση του περιορισμού των υπουργικών συμβούλων και των βουλευτικών αυτοκινήτων.
Δεν παραδέχεται ευθαρσώς ότι αυτό που υπονοεί είναι ότι οι εταίροι μας θα έπρεπε να επωμιστούν ταυτόχρονα και την απομείωση του χρέους και την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων… εις το διηνεκές, χορεύοντας στο ρυθμό των νταουλιών που με τόση επιτυχία περιφέρει εσχάτως στην Ευρώπη.
Δεν μας ενημέρωσε για το πως αντιλαμβάνεται την αξιολόγηση στο δημόσιο ως πραγματικό εργαλείο βελτιστοποίησης κι όχι ως πρόσχημα. Δεν καταλάβαμε πως συνδυάζεται το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων να περνά μέσα από την άκριτη κρατική χρηματοδότηση του. Δεν έγινε κατανοητό πως θα βελτιωθεί η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών όταν στο όνομα του εκλογικού λαϊκισμού περιορίζονται οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για να καλυφθούν θέσεις από χαμηλών προσόντων απολυμένους. Έμεινε μυστήριο πως θα χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς νέους φόρους και ειδικές εισφορές υπέρ τρίτων.
Κυρίως δεν ξεδιαλύναμε από τα λόγια του τον τρόπο με τον οποίο θα προέλθει η αναγκαία παραγωγική άνθηση. Στην φορολογική πρόταση του δεν αφιερώθηκε ούτε μια λέξη για την κινητροδότηση των επιχειρήσεων. Στο αναπτυξιακό του πλάνο δεν περιλαμβάνεται το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων περιγράφηκε με μια ανεδαφική, κλειστοφοβική λογική.
Ακόμα περιμένω να ακούσω τις κυβερνητικές προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης και την αντίστοιχη μείωση της ανεργίας το 2015. Προβλέψεις που να ξεπερνούν τα δεδομένα του 2,9% και 22,5% αντίστοιχα. Αλλιώς οι αυτοκρατορικές εξαγγελίες θα αποδειχτούν σε ψηφοθηρικά φληναφήματα.
Υ.Γ. Ούτε μια φράση δεν χαλάλισε ο Τσίπρας, μέσα σε μιάμιση ώρα ομιλίας, για το πως θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας, πως θα επανέλθουμε στις αγορές ομολόγων. Εκτός κι αν έχει ήδη αποφασιστεί η αλλαγή νομίσματος ή έχει προαποφασιστεί η συνέχιση του μνημονίου και κάποιοι παρέλειψαν να μας ενημερώσουν!