«Συντετριμμένος» για την εξαφάνιση του Airbus που μετέφερε 162 άτομα δήλωσε ο πρόεδρος της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας AirAsia, Τόνι Φερνάντες.
Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε μεταξύ Ινδονησίας και Σιγκαπούρης, λίγη ώρα αφότου ο πιλότος ζήτησε άδεια να ανέβει πιο ψηλά για να αποφύγει την κακοκαιρία. Ωστόσο, το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
«Είμαστε συντετριμμένοι από αυτό που συνέβη, είναι απίστευτο» δήλωσε ο Φερνάντες. «Η ανησυχία μας τώρα αφορά τους συγγενείς -δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για εμάς από τις οικογένειες του πληρώματος και τις οικογένειες των επιβατών» πρόσθεσε ο πρόεδρος της εταιρείας χαμηλού κόστους.
«Ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα το αεροσκάφος και να βρεθεί η αιτία αυτού που συνέβη» δήλωσε.
Μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, ωστόσο μέχρι να πέσει η νύχτα στην περιοχή τίποτα δεν είχε βρεθεί. Οι έρευνες διακόπηκαν για τη νύχτα και θα συνεχίζονταν από τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Το Airbus 320-200 που εκτελούσε την πτήση QZ8501 από το Τζουάντα στην Ιάβα προς το Σάνγκι στη Σιγκαπούρη μετέφερε 155 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.
Έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου στην Τζακάρτα σήμερα στις 6:17 π.μ. (τοπική ώρα, 01:17 ώρα Ελλάδας).
Η εταιρεία Airbus ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο που αγνοείται είχε παραδοθεί στην AirAsia το 2008 και είχε καταγράψει 23.000 ώρες πτήσης στη διάρκεια 13.600 πτήσεων.
Η AirAsia ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο είχε υποβληθεί στην τελευταία προγραμματισμένη συντήρησή του στις 16 Νοεμβρίου.
Τη βοήθειά τους στην Ινδονησία προσφέρουν αρκετές χώρες.
Έτοιμες να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροσκάφους της ινδονησιακής εταιρείας AirAsia είναι οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι αρχές στην περιοχή ηγούνται των ερευνών εντοπισμού του αγνοούμενου αεροπλάνου. Όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν με όποιο τρόπο χρειαστεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Αυστραλία προσφέρθηκε να συμβάλει στις έρευνες των ινδονησιακών αρχών για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ, η οποία είχε σχετική επικοινωνία με τον Ινδονήσιο συνάδελφό της.
Ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ επικοινώνησε λίγο αργότερα με τον πρόεδρο της Ινδονησίας και υποσχέθηκε κι αυτός κάθε δυνατή βοήθεια.