Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Τι έβγαλε η κάλπη την τελευταία φορά που είχαμε εκλογές Γενάρη;

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Εκλογές εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, μετά απο χρεοκοπία. Νίκη του πρώτου κόμματος με 37,2% χωρίς όμως εξασφάλιση αυτοδυναμίας και με την εντολή, μετά από περιπέτειες, να καταλήγει σε έναν ακροδεξιό πολιτικό που καταλύει το Σύνταγμα και επιβάλλει δικτατορία.

Αυτό ακριβώς συνέβη την τελευταία φορά που έγιναν μήνα Ιανουάριο οι εθνικές εκλογές. Ήταν πριν από 79 χρόνια, το μακρινό 1936, όταν η χώρα ήταν και πάλι “γονατισμένη” από την οικονομική και πολιτική κρίση. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε κηρύξει την χώρα σε πτώχευση. Μεσολάβησαν τρεις εκλογικές διαδικασίες και το δημοψήφισμα του 1935 με το οποίο τελείωσε η Β Ελληνική Δημοκρατία και επέστρεψε ο Βασιλιάς Γεώργιος, μέχρι να φτάσουμε στις 26 Ιανουαρίου του 1936.

Τις εκλογές κέρδισε το Κόμμα των Φιλελευθέρων, στην πρώτη του εκλογική μάχη μετά τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου, με ηγέτη τώρα τον γιό του, Σοφοκλή.

HTML tutorial

Έλαβε 37,2% χωρίς να κερδίσει την αυτοδυναμία, εκλέγοντας 126 βουλευτές, καθώς οι εκλογές διεξήχθηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Τα κόμματα τελικώς δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε συνεννόηση για σχηματισμό κυβέρνησης και παρέμεινε η προηγούμενη κυβέρνηση Δεμερτζή. Μετά τον θάνατο του τελευταίου, τον Απρίλιο του 1936, ανέλαβε ο Ιωάννης Μεταξάς, το κόμμα του οποίου έλαβε μόλις 3,94%. Πήρε ψήφος εμπιστοσύνης ακόμα κι απο τους Βενιζελικούς, πλην του Γεωργίου Παπανδρέου και λίγο αργότερα, στις 4 Αυγούστου επέβαλε την δικτατορία του.

Ήταν οι τελευταίες εκλογές του μεσοπολέμου. Κάλπες στήθηκαν και πάλι 10 χρόνια αργότερα, το 1946. Ήταν και οι τελευταίες εκλογές που συμμετείχε νόμιμα το ΚΚΕ πριν την μεταπολίτευση του 1974.

Πρώτη φορά έγιναν τον Ιανουάριο εκλογές το 1861, επί Όθωνα που χαρακτηρίστηκαν από εκτεταμένες παρανομίες που διατήρησαν στην εξουσία την φιλοβασιλική παράταξη, παρά την κορύφωση του αντιδυναστικού αγώνα.

Το 1873 ξανάγιναν εκλογές τον Ιανουάριο. Κέρδισε χωρίς εξασφάλιση αυτοδυναμίας ο Επαμ. Δεληγεώργης με συνέπεια να συνεχιστεί η ακυβερνησία.

Πάντως απο τις τέσσερις φορές που έγιναν στο παρελθόν εκλογές τον Ιανουάριο, μόνο μια φορά αυτές οδήγησαν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση και σταθερότητα. Ήταν το 1887 όταν ο Χαρίλαος Τρικούπης θριάμβευσε και κυβέρνησε απρόσκοπτα επί 3 χρόνια.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων