Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Τι έγραψαν στη διαθήκη τους ο Τσόρτσιλ και η πριγκίπισσα Νταϊάνα

Η βρετανική κυβέρνηση ανέβασε στο Διαδίκτυο τα αρχεία 41 εκατ. διαθηκών της Αγγλίας και της Ουαλίας, τα οποία χρονολογούνται μέχρι το 1858. Ανάμεσά τους βρίσκονται εκείνες του Καρόλου Ντίκενς, του Ουίνστον Τσόρτσιλ, της πριγκίπισσας Νταϊάνα, του Τζον Κέινς και του Άλαν Τιούρινγκ.

«Είναι μια εκπληκτική πηγή, όχι μόνο για τους γενεαλόγους, αλλά και για κάθε πρόσωπο που ενδιαφέρεται για την κοινωνική ιστορία ή για διάσημα πρόσωπα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Σάιλες Βάρα.

Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε, όπως αναφέρει το sansimera.gr, επιτρέπει στους ενδιαφερομένους να αποκτήσουν ηλεκτρονικό αντίγραφο της επιλεγμένης διαθήκης μέσα σε διάστημα 10 ημερών, έναντι 10 λιρών (12,75 ευρώ). Το μόνο που χρειάζεται είναι να πληκτρολογήσουν το επώνυμο του εκλιπόντος και την ημερομηνία θανάτου.

Τα αρχεία αυτά, τα οποία ήταν ανέκαθεν δημόσια, αλλά δεν ήταν μέχρι τώρα διαθέσιμα στο Διαδίκτυο, μπορούν να χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες γενεαλόγους, αλλά και από όποιον έχει περιέργεια να ανακαλύψει την τελευταία βούληση κάποιου διάσημου.

Οι «περίεργοι» θα μπορέσουν έτσι να διαβάσουν πώς ο Ντίκενς είχε ζητήσει να ενταφιαστεί χωρίς πολυτέλειες και ιδιωτικά, πώς ο οικονομολόγος Τζον Κέινς επιθυμούσε να καταστραφούν οι περισσότερες από τις σημειώσεις και τα χειρόγραφά του που δεν είχαν δημοσιευθεί ή ακόμη πώς ο μαθηματικός Αλαν Τιούρινγκ μοίρασε εξίσου τα υπάρχοντά του ανάμεσα σε μια ομάδα συναδέλφων και τη μητέρα του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων