Πριν από τη συνάντηση των προέδρων Vladimir Putin και Joe Biden στη Γενεύη, το Κρεμλίνο δεν αναζητούσε ένα reset, ούτε καν μια ύφεση. Ούτε υπήρχε κάποια προοπτική για μια διαπραγμάτευση ή συμφωνία που πολλοί Ρώσοι θεωρούσαν δυνατή να συμβεί, στην αρχή της προεδρίας του Donald Trump. Δεν υπάρχουν αυταπάτες στη Μόσχα: οι εχθρικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον ήρθαν για να μείνουν.
Οι ρωσικές μονομερείς παραχωρήσεις είναι επίσης αδιαμφισβήτητες εν όψει της παγιωμένης αμερικανικής δύναμης και του πιο στενού συντονισμού της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους. Κατ αρχήν, ο πρόεδρος Putin θα ήταν ανοιχτός σε κάποιου είδους στρατηγικό συμβιβασμό με τις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να ξέρει ότι ο πρόεδρος Biden και η αμερικανική πολιτική τάξη στο σύνολο της, δεν ενδιαφέρονται για αυτό, για να το θέσουμε ήπια.
Ούτε ο Putin χρειαζόταν τη συνάντηση ως απόδειξη ότι είναι σε ίση θέση με τον Biden. Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, το διεθνές status της Ρωσίας δεν βασίζεται στο γεγονός της διεξαγωγής περιοδικών τετ α τετ συναντήσεων με έναν Αμερικανό πρόεδρο, αλλά μάλλον με την ικανότητα να αποτρέψει αξιόπιστα τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και να είναι ανθεκτική στην ενίσχυση των αμερικανικών οικονομικών, χρηματοοικονομικών και πολιτικών πιέσεων με τη μορφή διαφόρων περιορισμών.
Η Μόσχα, ως εκ τούτου, είχε θέσει διάφορα tasks για τη συνάντηση της Γενεύης. Πάνω από όλα, να εξηγήσει στον Joe Biden ξεκάθαρα, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Ρωσίας.
Αυτές περιλαμβάνουν το να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, να αναπτυχθούν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις -ιδιαίτερα πύραυλοι INF εμβέλειας- στην Ουκρανία, στήριξη των προσπαθειών του Κιέβου για ανακατάληψη του Ντονμπάς ή της Κριμαία με τη βία, επιδίωξη της απομάκρυνσης της Λευκορωσίας από τη Ρωσία, και ούτω κάθε εξής.
Η σημασία της συνάντησης των δύο ηγετών δεν πρέπει να διογκωθεί. Ο Putin δεν ζήτησε τη συνάντηση. Όταν του την πρότειναν, ο Putin δεν βιάστηκε να τη δεχθεί, αλλά πήρε χρόνο να την εξετάσει. Για τον Putin, η πρόσκληση του Biden δεν ήταν ποτέ μια ανταμοιβή: ως ηγέτης μιας μεγάλης δύναμης και μιας εκ των δύο πυρηνικών υπέρ-δυνάμεων, θεωρεί φυσιολογικό να συναλλάσσεται με τον Αμερικανό ομόλογο του.
Τα πρόσφατα μηνύματα του Putin στον ευρύτερο κόσμο, αφορούν λιγότερο στο τι μπορεί να κάνει με τον Αμερικανό πρόεδρο, και περισσότερο για το τι μπορεί να κάνει μόνη της η Ρωσία -και εάν χρειαστεί, ενάντια στις βούλες της αμερικανικής κυβέρνησης.
Έχοντας αυτά υπόψη, η συνάντηση στη Γενεύη μπορεί να είναι χρήσιμη και για τις δύο πλευρές. Η αντιπαράθεση μεταξύ τους θα συνεχιστεί, αλλά ελπίζουμε ότι θα τοποθετηθούν πιο ασφαλή κιγκλιδώματα και θα υπάρξει συντήρηση. Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της αμερικανό-ρωσικής σχέσης, δεν θα καθοριστεί σε συναντήσεις τέτοιου υψηλού επιπέδου, αλλά θα διαμορφωθεί στην πορεία της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης. Το πιο σημαντικό είναι να μην βγει εκτός ελέγχου.
Πηγή: https://carnegie.ru/commentary/84753