Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 14η ημέρα και οι επιπτώσεις του στην οικονομία γίνονται όλο και πιο ισχυρές, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τι είναι όμως το ευρωομόλογο;
H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται εντός της εβδομάδας να αποκαλύψει το σχέδιό της για κοινή έκδοση ομολόγων, πιθανότατα μαζικής κλίμακας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αμυντικές δαπάνες αλλά και την αγορά ενέργειας, στον απόηχο των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το συνολικό πακέτο της πρότασης πρόκειται να ορισθεί στην έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες στις 10 και 11 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Με το κοινό χρέος που θα εκδοθεί μέσω των ευρωομολόγων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλύψει το κόστος της αγοράς ενεργειακών αποθεμάτων, προκειμένου το ευρωπαϊκό μπλοκ να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ολοένα εντεινόμενη ενεργειακή κρίση.
Τα ομόλογα είναι υποσχετικά γραμμάτια που επιτρέπουν στις χώρες να δανείζονται χρήματα. Μια χώρα εκδίδει ένα ομόλογο σήμερα και το πουλάει σε μια τιμή. Ανάλογα με το χρόνο λήξης του ομολόγου και την οικονομική κατάσταση της χώρας, διακυμαίνεται η τιμή του καθώς και το επιτόκιό του. Όταν το ομόλογο ωριμάσει (λήξει), το κράτος που το εκδίδει οφείλει να πληρώσει τους ομολογιούχους, επιστρέφοντάς τους το αρχικό ποσό της επένδυσης, καθώς και τους τόκους που αντιστοιχούν.
Η κοινή έκδοση ομολόγου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει πως την έκδοση των ομολόγων δεν αναλαμβάνει μεμονωμένα κάθε κράτος άλλα η Eυρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Επομένως, το νέο χρέος δεν θα έρθει να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς του εκάστοτε κράτους, αλλά θα είναι στο όνομα ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα χρηματοδοτείται από όλες τις χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην έκδοση ευρωομολόγου για πρώτη φορά το 2020, όταν και εγκρίθηκε το πακέτο «Next Generation EU» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο «Next Generation EU» υπάγεται και το γνωστό πλέον Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.