«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει ξανά και θεωρώ πως έχουμε μπροστά μας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αντιφώνηση του κατά την δεξίωση, που παρέθεσε το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη επ αφορμή των 201 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
«Η χώρα μας θα αναζητά πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες μας, εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις δυνάμεις και επιμένουμε πως δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδική μνεία έκανε, δε και στο Κυπριακό παροτρύνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να επιστρατεύσει όλη την επιρροή του προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις πάντα επί τη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ είπε με τρόπο ξεκάθαρο πως «κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση των δύο κρατών».
Ενδιαφέρουσα ήταν και η αποστροφή του πρωθυπουργού για την πρόθεση της Αθήνας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας αναδεικνύοντας ως ιδιαίτερα θετικό το σχετικό ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία παραγωγός των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Lockheed Martin.
Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ πρέπει να σταθούν πλάι πλάι ώστε να υπερασπιστούν την έννοια της φιλελεύθερης δημοκρατίας. «Οι νέο ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές, δεν πρέπει να επιτύχουν στέλνοντας μήνυμα και σε άλλους ηγέτες που ρέπουν προς τον αυταρχισμό ότι κάθε παραβίαση της κυριαρχίας μας θα αντιμετωπίζεται με ενωμένη φωνή. «Νομίζω πως η σημαντικότερη αποστολή μας είναι η θωράκιση της δημοκρατίας και των αξιών της ανά τον κόσμο» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, που επέμεινε πως η στήριξη, που απολαμβάνει διαχρονικά από την ελληνοαμερικανική κοινότητα αποτελεί για αυτόν έμπνευση. Αναφερόμενος στον πόλεμο κατά της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ο κ. Μπάιντεν, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το «ηθικό κουράγιο να αποκηρύξει την επίθεση του Πούτιν, αλλά και να υποδεχθεί η χώρα μας πρόσφυγες από την Ουκρανία». Έκανε, μάλιστα λόγο για «παραπληροφόρηση, βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και σε εγκλήματα πολέμου και μάλιστα σε βάρος παιδιών». Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε, δε, ότι το διακύβευμα σήμερα είναι να μην επικρατήσει ο αυταρχισμός της δημοκρατίας.