Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Η Ελλάδα ως ζήτημα αυτό καθ’ αυτό δεν αφορούσε παρά στο 10% των όσων είπαν στα διεθνή ΜΜΕ κατά τη συνάντησή τους, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η «στιγμή» των δηλώσεων έχει παρέλθει για την Ελλάδα. Όταν ήταν η ώρα των δηλώσεων ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε στο CNN για να τον ακούσει η Μέρκελ πριν φτάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα. Χθες, η έμφαση από αμερικανικής πλευράς, δόθηκε στην πίεση της επίλυσής του, μακριά από κάμερες και φώτα.
Για τις ΗΠΑ η τύχη της Ελλάδας έχει αρχίσει και γίνεται αντιληπτή ως θέμα «εθνική ασφαλείας» και η αναβάθμιση αυτή στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες που εξηγήθηκαν στην Γερμανίδα Καγκελάριο.
- Ανθρωπιστική κρίση και φτώχεια στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στον ευρωπαϊκό νότο, δημιουργεί συνθήκες πρόσφορου εδάφους για την αλματώδη ανάπτυξη του Τζιχαντισμού στην Ευρώπη. Όσο η Ε.Ε δεν στρέφεται στην ανάπτυξη, η ISIS θα κάνει εύκολη στρατολόγηση.
- Εσωτερικό ρήγμα στη Δυτική συμμαχία μόνο και μόνο γιατί δεν βρίσκονται οι σωστές λέξεις να περιγραφεί μια νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της, την ώρα μιας πιθανής κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία για το Ουκρανικό ζήτημα, είναι κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από τις ΗΠΑ.
- Στην Ευρώπη καλλιεργείται η ψευδαίσθηση πως η αποτυχία της Αριστεράς θα οδηγήσει στην αδιαμφισβήτητη επικράτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η ανάλυση αυτή είναι λάθος και ο κίνδυνος αναβίωσης του Ναζισμού είναι πραγματικός. Η άνοδος του Ναζισμού, είτε εκδηλώνεται «με φιλικό πρόσωπο» όπως της Ζαν Μαρί Λεπέν, είτε με τα γκρι κοστούμια και τις γραβάτες του “Κόμματος Ελευθερίας” της Αυστρίας, είτε… πιο brutal, με τη δική μας «Χρυσή Αυγή» ανησυχεί σοβαρά τη διακυβέρνηση Ομπάμα καθώς μάλιστα διαπιστώνει πως η ευρωπαϊκή Χριστιανοδημοκρατία είτε υποτιμά τον κίνδυνο, είτε συναλλάσσεται σιωπηρά με αντάλλαγμα πολιτικά οφέλη. Η αναβίωση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στην Ευρώπη χρεώνεται ξεκάθαρα στην αδυναμία χάραξης αναπτυξιακής στροφής.
- Το παγκόσμιο τοπίο συσχετισμού δυνάμεων υποχρεώνει τις ΗΠΑ να επείγονται για την προώθηση της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και χρεώνουν την «καθυστέρηση» στην γερμανική πολιτική που κρατάει την Ευρωζώνη σε μόνιμη αστάθεια και συνολικά την Ε.Ε σε μια πρωτοφανή εσωστρέφεια, εξυπηρετώντας αμιγώς εθνικά συμφέροντα της Γερμανίας.
Αυτό που δεν είπε ο Ομπάμα στη Μέρκελ αλλά υπάρχει στο μυαλό του είναι πως το ελληνικό πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα παγκόσμιο. Ως εκ τούτου μια καλή φόρμουλα βιωσιμότητας θα μπορούσε να αποτελέσει το «νέο παράδειγμα» για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
Η συνέχεια επί του Eurogroup…
ΥΓ: Με δοδομένο το «σκηνικό πολέμου» στην Ουκρανία και στο βαθμό που αποκτήσουμε τη σοβαρή εξωτερική πολιτική που ακόμα δεν έχουμε, ο Βαρουφάκης θα την πάρει την «γέφυρα».