Τέσσερις επενδυτικές συμφωνίες αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός του 2015, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, στον κλάδο της Υγείας, του τουρισμού και των τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μεγάλο επενδυτικό fund από τη Γερμανία έχει συμφωνήσει με γνωστή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της Υγείας για την ανέγερση κλινικής, ενώ μία άλλη επενδυτική εταιρεία από το Βερολίνο θα συμβάλει χρηματοδοτικά για τη δημιουργία θυγατρικής και επέκτασης εταιρείας του ίδιου κλάδου.
Παράλληλα, ακόμα μία συμφωνία είναι στα σκαριά, αλλά στον κλάδο του τουρισμού και αφορά την εξαγορά μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος-εκτός Αττικής-ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, από ασιατικό επενδυτικό σχήμα. Επιπλέον, έντονο είναι το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση σε εταιρεία τροφίμων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Axis Blueschild Europe στην Ελλάδα κ. Μανώλη Μαργαρίτη, της γερμανικής εταιρείας συμβούλων «το ενδιαφέρον αυτό εστιάζεται κυρίως σε υφιστάμενες εν λειτουργία επιχειρήσεις και όχι σε επιχειρηματικά σχέδια ή επιχειρηματικές ιδέες που δεν έχουν υλοποιηθεί, με συγκεκριμένα όμως και αυστηρά κριτήρια επιλογής τα οποία και καθορίζουν την εξέλιξη των σχετικών πρωτοβουλιών». Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι εμφανίζεται μία δυσκολία από τους ξένους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα, διότι «το ασταθές νομικό και φορολογικό πλαίσιο καθιστά τη χώρα μας μη επενδυτικό προορισμό και διαψεύδει τα συμπεράσματα ότι το πρόβλημα είναι το μισθολογικό κόστος.
Τα κριτήρια τα οποία θέτουν ως προαπαιτούμενα τα συγκεκριμένα funds για τις επιχειρήσεις που αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές στην Ελλάδα περιλαμβάνουν πέραν από ρεαλιστική αποτίμηση της αξίας τους, μελέτη υποδομών, θέση στην αγορά, προϊόντα με θετικές προοπτικές σε αγορές του εξωτερικού, αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών και το management με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο. Βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών αποτελεί η ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης και αναλυτικής επενδυτικής πρότασης, η οποία να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές, ενώ σημαντική θεωρείται συγχρόνως η τραπεζική στήριξη στη σχεδιαζόμενη εξυγίανση.