Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιείται η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. Τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έρχονται να επιβεβαιώσουν οι έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις που αποτέλεσαν τον άξονα των συνομιλιών των πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας στο Πεκίνο. Πέρα, όμως, από τη θετική εξέλιξη των συζητήσεων, ο πρωθυπουργός δε θα επιστρέψει με άδειες βαλίτσες, αφού μαζί με άλλες οκτώ συμφωνίες υπογράφτηκε και η συμφωνία με την Cosco, επισφραγίζοντας μία διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό.
Πλήθος συμφωνιών, λοιπόν, αλλά και επενδυτικών προτάσεων φέρνει ο πρωθυπουργός από την Κίνα. Την Δευτέρα υπεγράφη σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς, με έμφαση στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τις μεταφορές αλλά και το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, υπεγράφησαν οι εξής συμφωνίες:
1) Επιτελικό πρόγραμμα για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
2) Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
3) Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.
4) Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.
5) Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».
6) Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.
7) Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).
8) Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.
9) Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.
Παράλληλα, η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Πρωθυπουργός πρότειναν στην κινεζική πλευρά μια σειρά επενδυτικών σχεδίων που θα μπορούσαν μεσοπρόθεσμα να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις και να μεγιστοποιήσουν την παρουσία της κινεζικής πλευράς στην χώρα μας αλλά και των ελληνικών προϊόντων στην αχανή χώρα της Ανατολής.
Συγκεκριμένα, προτάθηκε η συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς για το Θριάσιο και στα ναυπηγεία Καστέλι, η δυνατότητα ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας της Κίνας στην Ελλάδα, κινεζικές επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα, εμβάθυνση της συνεργασίας στην έρευνα και την καινοτομία με την δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου στην Ελλάδα, επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και αύξηση του τουρισμού με απευθείας αεροπορική σύνθεση Πεκίνου-Αθήνας, καθώς και περαιτέρω συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των θεμάτων αυτών που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε επιμέρους τομέα.
Μιλώντας χθες ενώπιον των μελών του Ελληνοκινεζικού Φόρουμ στην κινεζική πρωτεύουσα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η σημαντική στήριξη του ελληνικού τουρισμού, η συνεργασία ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων, οι αμοιβαίες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι εξαγωγές των ευγενών αγροτικών μας προϊόντων στην Κίνα, η ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στα υπερσύγχρονα κινεζικά ναυπηγεία και η μεταφορά των Κινέζων πολιτών στην Κρήτη κατά την κρίση της Λιβύης, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι κι όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι».
Η κυβερνητική αποστολή αύριο ολοκληρώνει το πρόγραμμά της στο Πεκίνο για να μεταβεί στη Σαγκάη, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Cosco.