Τις προηγούμενες ημέρες, ένας από τους διασημότερους ανθρώπους της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, ο συνιδρυτής του memecoin Dogecoin, Μπίλι Μάρκους, προκάλεσε «σεισμό« με ένα tweet του: ανέβασε μια φωτογραφία με δύο οθόνες που έδειχναν trading κρυπτονομισμάτων και, με σαρκαστικό ύφος, έγραψε: «Ο φίλος μου έχανε λεφτά κάνοντας trading, μέχρι που αγόρασε μια δεύτερη οθόνη. Τώρα, χάνει χρήματα με τη διπλή ταχύτητα από πριν».
Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Μάρκους σπάνια αναφέρεται, από τον λογαριασμό του στο «Χ» σε κάτι άλλο εκτός από τα κρυπτονομίσματα, είναι μάλλον σαφέστατο το μήνυμα που θέλει να επαναλάβει, ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το Bitcoin ήταν σε φάση άγριου sell off μετά το ιστορικό υψηλό του.
Ειρωνευόμενος τα κέρδη των crypto-traders, παραπέμπει στην άποψή του ότι δεν πιστεύει πως υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που επηρεάζουν προς τα πάνω ή κάτω τις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρυπτονομίσματα και ιδιαίτερα το Bitcoin έχουν μεγάλη μεταβλητότητα και κανείς δε γνωρίζει στην πραγματικότητα γιατί η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος εκτοξεύεται ή καταρρέει ξαφνικά.
Δεν συμφωνούν όλοι μαζί του, φυσικά. Και πρώτα-πρώτα οι traders, οι οποίοι, καθώς φαίνεται, προετοιμάζονται για ένα ευρύτερο sell off, το οποίο αποδίδουν στην αναμονή μιας «βίαιης καταστολής από την κυβέρνηση Μπάιντεν», αλλά και την αβεβαιότητα για την πορεία της στρατηγικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια έγιναν «καπνός» από τη συνδυασμένη αγορά bitcoin, ethereum, XRP και άλλων κρυπτονομισμάτων μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, από τη στιγμή που ξεκίνησε η διόρθωση μετά την κατάκτηση του ιστορικού υψηλού των 2,8 τρισ. δολαρίων νωρίτερα στο μήνα.
Κι όμως: Τα σημάδια δεν είναι τόσο κακά για να δικαιολογούν έναν τέτοιο πανικό. Ο μεγαλομέτοχος και CEO των Tesla, SpaceX, X, Έλον Μασκ (γνωστός ως “φάλαινα” των crypto) φαίνεται πως επιστρέφει στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ και η JPMorgan δηλώνει αιφνιδιαστικά ότι ετοιμάζεται για στροφή στο bitcoin. Τον δε, Απρίλιο αναμένεται το halving του Bitcoin, από το οποίο μόνοι κερδισμένοι, καθώς φαίνεται δεν θα είναι οι miners, για τους οποίους θα είναι δυσκολότερο να βγάλουν κέρδη.
Δεν είναι και κάτι… πρωτόγνωρο αυτό, λένε οι αναλυτές. Σε προηγούμενα ράλι, έχουμε δει το βασικό σε αξία και μέγεθος κρυπτονόμισμα να χάνει ως και 30% από το ρεκόρ του, κάτι το οποίο αποδίδεται στη διάθεση των επενδυτών να κατοχυρώσουν άμεσα τα κέρδη, ρευστοποιώντας τις τοποθετήσεις τους και μετατρέποντάς τις σε… Lamborghini ή πολυτελή assets.
Αυτό καταδεικνύουν και τα στοιχεία της CryptoQuant για εκτίναξη των θέσεων short στο Bitcoin μετά τις 12 Μαρτίου. Αυτή η τάση κατοχύρωσης κερδών επηρεάζει και τα ETFs τα οποία συνδέονται με το bitcoin και τα οποία είχαν καθαρές εκροές 154,4 εκατ. δολαρίων μόνο σε μια μέρα, την περασμένη Δευτέρα. Τις μεγαλύτερες εκροές (642,5 εκατ. δολάρια), είχε το Grayscale Bitcoin Trust.
Ένα ερώτημα, πάντως, είναι το γιατί τα κρυπτονομίσματα κινούνται όπως τα παραδοσιακά assets, παρά το γεγονός ότι ασπάζονται το αφήγημα πως όχι μόνο είναι «άτρωτα» στον πληθωρισμό, αλλά και αποτελούν ένα είδος safe haven asset απέναντι σε αυτόν. Ερώτημα, το οποίο θα απαντηθεί αν θα «δικαιωθούν» οι επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν το bitcoin μια mainstream, πλέον, επιλογή…
newmoney