Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow@Nakos_Ioannis
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το πως αυτή αναμένεται να ξεκινήσει να αποδίδει επιτέλους καρπούς. Αποτελεί κορωνίδα στην σκέψη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, πως η ταχύτερη ολοκλήρωση της, θα αποτελέσει εκείνο το σημείο τομής πάνω στο οποίο θα μπορέσουν όλοι τους να σχεδιάσουν, αλλά και να υλοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα όποια προγράμματα εξυγίανσης είναι απαραίτητα για την χώρα μας.
Βέβαια, τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα φανερώνουν εντελώς το αντίθετο, καθώς ακόμη και την στιγμή που μιλάμε το ζήτημα έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης όσο και από την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων της ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της εξόδου στις αγορές.
Όλα τα χρονικά ορόσημα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, με κυριότερο εκείνο του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα η στάση των εταίρων μας να μεταβάλλεται καθημερινώς προς το χειρότερο. Τα αίτια λίγο πολύ τα γνωρίζουμε, με αρκετούς να στέκονται τόσο στην απροθυμία της κυβέρνησης στο να συνεννοηθεί επαρκώς κυρίως με το Δ.Ν.Τ, όσο και στην χειμερινή ραστώνη των εορταστικών ημερών που εκ των πραγμάτων φανέρωσαν μια αργοπορία στις κυβερνητικές κινήσεις.
Από όσα γνωρίζουμε, στο Μαξίμου επιθυμούν να καταλαγιάσουν όλες τις ανησυχίες και τους μελλοντικούς κινδύνους με ενέργειες που θα προσανατολίζονται στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αμέσως με τα το Εuroworking Group της 12ης Ιανουαρίου ώστε να ξαναπάρει μπρος η αξιολόγηση. Βέβαια, παρόλο που ο στόχος αποτελεί και κυμαίνεται στις 12 Ιανουαρίου, είναι πολλά τα πρόσωπα πίσω από τα οποία κυμαίνεται μια διαρκής ανησυχία πως δυστυχώς η καθυστερήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και ίσως αγγίξουν και τον μήνα Φλεβάρη και το προγραμματισμένο ραντεβού που έχει ορισθεί για τότε.
Εάν τα πράγματα οδηγηθούν σε εκείνες τις ημερομηνίες, τότε θα έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα φανεί επί του πρακτέου εάν η απολογητικού ύφους επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατάφερε να πείσει τους σκληρούς της Ευρώπης πως η κυβέρνηση ‘’έβαλε μυαλό’’ σε ορισμένα ζητήματα. Φυσικά το πρόσωπο κλειδί για ακόμη μια φορά αναμένεται να είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερα εκνευρισμένος από τις τελευταίες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα που άπτονται τις ευρωπαϊκής πορείας και διακυβέρνησης της Ελλάδας.
Καλά τα λόγια βέβαια αλλά χρειάζονται και πράξεις επί του πρακτέου και επί του πιεστηρίου που να δείχνουν κάποια μεταβολή. Και ακριβώς αυτό θα επιδiώξουν τα κυβερνητικά στελέχη με των κύκλων επαφών τους τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε Ατλαντικά ταξίδια τους.(έστω και ανεπίσημα).
Σε αυτό το κλίμα, αναμένεται να υπάρξει κύκλος επαφών του κ. Τσακαλώτου με ευρωπαϊκούς ηγέτες που δείχνουν φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα και που κινούν νήματα και καταστάσεις, ενώ από την άλλη πλευρά, και ο κύριος Χουλιαράκης λογικά θα έχει κάποιες κρυφές επαφές με σημαντικά πρόσωπα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο προγραμματισμένο του ταξίδι προς την Αμερική.
Συμπερασματικά, αξίζει να σημειωθεί πως τα πράγματα δεν είναι και στην καλύτερη τους φάση με τους κινδύνους να παραμονεύουν στην γωνία και έτοιμους να μας κατασπαράξουν με την πρώτη ευκαιρία. Αυτό που οφείλουμε σαν χώρα να πράξουμε είναι να δείξουμε επιτέλους την απαιτούμενη σοβαρότητα και να κινηθούμε σε νέα μονοπάτια μακρυά από τον λαϊκισμό και τα πολιτικά ψέματα των προηγουμένων ετών, έτσι ώστε να απεμπλακούμε κάποια στιγμή από τον επώδυνο και διαρκές βραχνά τον Μνημονίων που έχουν καταστρέψει δυστυχώς ήδη μια γενιά και ετοιμάζονται να κατασπαράξουν ακόμη μία.