Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Τι γυρεύει o ΣΥΡΙΖΑ στο «παζάρι» του Βερολίνου;

O ταξιδιωτικός διαγωνισμός μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά, παίρνει άλλες διαστάσεις με τη συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με το υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόφγκανγκ Σόιμπλε. Αρκετοί από τους επικριτές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησαν να τονίσουν ότι η κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύει στροφή στο ζήτημα του μνημονίου. Άλλωστε, με αυτή την λογική φέρεται και το Μαξίμου πως συναίνεσε προς την γερμανική κυβέρνηση για την υποδοχή Τσίπρα στο Βερολινο, με προφανή το στόχο φθοράς της όποιας αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή πληροφορία για την ατζέντα θεμάτων που θα απασχολήσουν τους δυο συνομιλητές, τι μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αποκομίσουν από αυτή την συνάντηση δύο πολιτικοί που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε όλα σχεδόν τα ζητήματα.

Οι προθέσεις του Σύριζα είναι πολύ πιο ευανάγνωστες από εκείνες της γερμανικής πλευράς. Απλά, αφού ο αριστερόστροφος ταξιδιωτικός κύκλος στην Λατινική Αμερική δεν του απέδωσε τα αναμενόμενα επικοινωνιακά οφέλη όπως μαρτυρούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ηγεσία του Σύριζα επιλεγεί να διαμορφώσει ένα νέο μομέντουμ για την παρουσίαση και την αποδοχή ενός πιο φιλοευρωπαϊκού ΣΥΡΙΖΑ στο κεντροαριστερό ακροατήριο. Άλλωστε, θα έχουν φτάσει στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα όλες αυτές οι ενοχλητικές φήμες που τον φέρουν σε αρκετά ζητήματα να είναι εγγύτερος στην στοχοθεσία της διακυβέρνησης Ομπάμα από εκείνη των ευρωπαίων συνομιλητών του. Πέραν αυτού, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στρέψει τα φωτά της δημοσιοτητας σε θέματα που δεν φθείρουν τον κόμμα του όπως όλο αυτό το σκηνικό αριστερής βίας που αρχίζει να ακουμπάει τον ΣΥΡΙΖΑ και του στοιχίζει δημοσκοπικά σε κεντρώες απώλειες ψηφοφόρων.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, για όσους σκέπτονται σε βάθος χρόνου για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα δεν έγκειται τόσο σε μια πιθανή άμβλυνση του αντιμνημονιακού ή αντιγερμανικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλα τι ζήτησε προς αντάλλαγμα η γερμανική πλευρά για μια τέτοια συνάντηση ή έστω τι προσδοκά από την διευρυνόμενη και οριζόντια πλέον διάδρασή της με την ελληνική πολιτική τάξη; Γιατί η διαδρομή από το μποϋκοτάζ και το σνομπάρισμα, απέναντι στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για επίσημες επαφές έως του σημείου να συναντάται ο Τσίπρας με τον σκληροπυρηνικό εγκέφαλο της ελληνικής λιτότητας φαίνεται να διανύθηκε παραδόξως πολύ γρήγορα. Το ερώτημα είναι εύλογο. Οι κακές γλώσσες λένε πως οι Γερμανοί επιθυμούν διακαώς να περιέλθει σε γνώση τους μια πιο αυθεντική και τεκμηριωμένη ακτινογραφία του εκδοτικού και επιχειρηματικού τοπίου στην Ελλάδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως μπορούσε να συνεισφέρει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, με βάση και τις πληροφορίες για σωρεία «φακέλων» που έχουν φθάσει από πρώην πασοκικά χέρια στην Κουμουνδούρου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων