Στο ναδίρ βρίσκεται η δημοτικότητα της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ανάλυση του Pew Research Center, ένας μέσος όρος του 85% σε 18χώρες, εκφράζει μια δυσμενή γνώμη για τη Ρωσία. Σχεδόν σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, τουλάχιστον 7 στις 10 έχουν αρνητική γνώμη για τη χώρα.
Υπήρξε μια απότομη πτώση στην κοινή γνώμη για τη Ρωσία, από την τελευταία φορά που τέθηκε η ερώτηση το 2020. Σχεδόν και στις 18 χώρες που ρωτήθηκαν, η ευνοϊκή θέση για τη Ρωσία έχει μειωθεί διψήφια.
Οι Πολωνοί για παράδειγμα είναι ιδιαίτερα επικριτικοί με το 97% να έχει αρνητική γνώμη. Στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Πολωνία, οι θετικές απόψεις έχουν μειωθεί κατά περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η στάση της Μαλαισίας, η οποία είναι η μόνη χώρα που… δεν αποκηρύσσει σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία. Αντίθετα, τα αισθήματα στη Μαλαισία είναι… κάπως «ανάμεικτα», με μόνο τους μισούς να στρέφονται κατά της Ρωσίας.
Τι λένε για τον Πούτιν – Ποια η γνώμη της Ελλάδας
Σχεδόν όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα εκφράζουν μικρή εμπιστοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο. Σε 18 χώρες, ένας μέσος όρος του 90% λέει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Πούτιν ότι θα πράξει το σωστό στις παγκόσμιες υποθέσεις και, σχεδόν οκτώ στις 10 (78%) δεν εκφράζουν καθόλου εμπιστοσύνη στον Πούτιν.
Η Μαλαισία αποτελεί και πάλι εξαίρεση στη γενική τάση! Συγκεκριμένα, είναι η μόνη χώρα που συμμετείχε στην έρευνα και η πλειοψηφία έδειξε πως εκφράζει εμπιστοσύνη στον Ρώσο ηγέτη.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αξιολογήσεις για τον Πούτιν ήταν σε πτωτική τάση σε πολλές χώρες, αλλά το 2022, αυτοί οι αριθμοί έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ σε κάθε χώρα όπου υπάρχουν διαθέσιμες τάσεις, με διψήφια πτώση στις περισσότερες από αυτές.
Γενικά, σημειώνει η έρευνα, οι Ευρωπαίοι που υποστηρίζουν τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα στη χώρα τους είναι πιο πιθανό να εκφράζουν εμπιστοσύνη στον Πούτιν, ότι θα κάνει το σωστό στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Παρόμοια μοτίβα παρατηρούνται μεταξύ των υποστηρικτών των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων στη Γερμανία (Εναλλακτική για τη Γερμανία), στην Ολλανδία (Φόρουμ για τη Δημοκρατία και Κόμμα για την Ελευθερία), στο Ηνωμένο Βασίλειο (Reform UK), στη Γαλλία (Εθνική Συσπείρωση) και στη Σουηδία (Σουηδοί Δημοκράτες ).
Ωστόσο και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η εμπιστοσύνη στον Πούτιν έχει μειωθεί πιο δραστικά από το 2021. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, το 9% των Σουηδών Δημοκρατικών υποστηρικτών εμπιστεύεται τον Πούτιν, από 30% το 2021.