Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι περισσότερο ευεργετικό για την υγεία μας σε σχέση με το κοινό αλάτι. Τι ισχύει, όμως;
Αρχικά, να πούμε πως το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων προέρχεται από την περιοχή Παντζάμπ του Πακιστάν, κοντά στους πρόποδες της οροσειράς των Ιμαλαΐων, ενώ το κοινό θαλασσινό αλάτι πρόκειται για κρυστάλλους άλατος οι οποίοι προέρχονται φυσικά από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού στις αλυκές.
Σχετικά με τις διαφορές
Τόσο το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, όσο και το θαλασσινό αλάτι απαρτίζονται κυρίως από χλωριούχο νάτριο. Η περιεκτικότητα του χλωριούχου νατρίου στο αλάτι Ιμαλαΐων είναι χαμηλότερη, αλλά με πολύ μικρή διαφορά.
Το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει 4 φορές περισσότερο ασβέστιο, 3 φορές περισσότερο κάλιο και 100 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το επιτραπέζιο άλας. Ωστόσο, οι περιεκτικότητες αυτών των στοιχείων και στα δύο είδη άλατος εiναι πολύ μικρές και έτσι το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων δε μπορεί να θεωρηθεί κάτι το «ιδιαίτερο».
Όσον αφορά, την κοινή πεποίθηση, ότι το ροζ αλάτι είναι ανώτερο από το θαλασσινό δεν υπάρχουν δεδομένα επιστημονικών μελετών που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Όπως είπαμε οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που δεν έχουν αξιοσημείωτα οφέλη στην υγεία. Επίσης, περιέχει λιγότερο ιώδιο από το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι, γεγονός κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε όσους δεν λαμβάνουν αρκετό ιώδιο από άλλες πηγές.
Συμπερασματικά, η αντικατάσταση του επιτραπέζιου αλατιού με το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης νατρίου, αλλά, όπως και οποιοδήποτε άλλο αλάτι, πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο. Το αλάτι Ιμαλαΐων αποτελεί μια πιο φυσική επιλογή καθώς έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία από το επιτραπέζιο αλάτι., ωστόσο διατροφικά δεν φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από το κοινό αλάτι.
Source: olivemagazine.gr