Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Τι κοινό έχουν ο Σάκης Ρουβάς και το μποζόνιο του Higgs;

Τι κοινό έχουν ο Σάκης Ρουβάς και το μποζόνιο του Higgs; Αυτή την ερώτηση κλήθηκαν να σκεφτούν μαθητές της Β’ και της Γ’ Λυκείου που βρέθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησαν διάλεξη του αν. καθηγητή Φυσικής του Ιδρύματος Αναστάσιου Πέτκου.

Η απάντηση είναι ότι πρώτον πρόκειται για celebrities, που συχνά-πυκνά απασχολούν τον Τύπο. Δεύτερον, όταν κάνουν την εμφάνισή τους, ενώνουν τις μάζες, δημιουργούν -κατά τον επιστημονικό όρο- συσσωμάτωμα.

Για παράδειγμα, αν σε μία αίθουσα αρχίσει να διαδίδεται η φήμη, ότι θα εμφανιστεί ο Σάκης Ρουβάς, όσοι και όσες την ακούσουν πρώτοι θα σπεύσουν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επικείμενης εμφάνισης με τους γύρω τους, ύστερα θα πλησιάσουν κι άλλοι/ες, που θα θελήσουν να μάθουν και θα μαζευτούν τόσοι/ες, ώστε όταν τελικά ο τραγουδιστής κάνει την εμφάνισή του, οι… “ρουβίτσες” θα αποτελούν “είδηση” και από μόνες τους! Το μποζόνιο Higgs περιγράφεται, ότι δίνει µάζα στα σωμάτια ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, προκαλώντας ένα αντίστοιχο συσσωμάτωμα, μέσα στο πεδίο Higgs.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο “ανορθόδοξος” παραλληλισμός αποτελεί μία παραλλαγή της εξήγησης, που ο καθηγητής Φυσικής Ντέβιντ Μίλερ έδωσε το 1993 στον τότε Υπουργό Επιστημών της Μ. Βρετανίας, W. Waldegrave, στην ερώτηση του τελευταίου “γιατί οι Βρετανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για κάτι -το CERN- για το οποίο ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει”. Την ελληνική εκδοχή της εξήγησης, με πρωταγωνιστή τον Ρουβά, παρουσίασε, σε διάλεξη προς τους μαθητές, ο κ. Πέτκου.

Η εκλαΐκευση της κβαντομηχανικής επιστήμης ήταν σήμερα το ζητούμενο στο ΑΠΘ, όπου 120 μαθητές της β’ και γ’ Λυκείου, από σχολεία της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ήλθαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, που φιλοξενεί για ενδέκατη χρονιά ο Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής, της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Πρόκειται για τη διεθνή ημερίδα των “Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων”, που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 2 Απριλίου 2015, και συμμετέχουν σε αυτήν περίπου 210 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από 42 χώρες του κόσμου, που ανοίγουν τις πόρτες τους σε περισσότερους από 10.000 μαθητές Λυκείου, οι οποίοι γίνονται για μια μέρα φυσικοί σωματιδίων για το CERN.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων