Με δηλώσεις… κατά ριπάς και μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, οι Ισπανοί υπουργοί ξεκίνησαν την επίθεση κατά των ελληνικών θέσεων, απαιτώντας κατά κύριο λόγο την αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα προς την Ισπανία.
Η Ελλάδα χρωστά στην Ισπανία 26 δισ. που δεν διαγράφονται, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος. Ο κ. Ντε Γκίντος επισήμανε ότι αυτά το ποσά είναι κατά προσέγγιση όσα δαπανώνται σε έναν χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας στη χώρα, «όπου το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 23%».
Επιπλέον, η Ισπανία είχε αναγκαστεί να δανειστεί με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που προσφέρει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η Μαδρίτη, πρόσθεσε ο ίδιος. «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή», επέμεινε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνάδελφός του Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάλο, υπουργός Εξωτερικών, που δήλωσε πως αν οι Ισπανοί δεν βοηθούσαν την Ελλάδα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις συντάξεις κατά 38%.
Οπως είπε χαρακτηριστικά «αν η Ισπανία δεν είχε δώσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα θα είχε κατά 50% βελτιώσει την ανεργία και θα είχε αυξήσει τις συντάξεις κατά 38%». Ο Μαργκάλο επεσήμανε ότι πρέπει να προστατευτούν τα συμφέροντα των Ισπανών φορολογουμένων πριν το επόμενο δάνειο καθώς η Ισπανία έχει υπάρξει περισσότερο από κάθε άλλο υποστηρικτική προς την Ελλάδα: «Το πρόβλημα με τους Ελληνες είναι ότι χρησιμοποιούν με επικίνδυνο τρόπο λέξεις όπως κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Ολοι μας στην ΕΕ συμφωνήσαμε να τηρούμε κάποιους κανόνες, το να τους αποφεύγεις είναι πολύ επικίνδυνο».
Και εξήγησε: «Είναι σαν να πηγαίνεις στην τράπεζα για δάνειο, η τράπεζα να σου λέει τους όρους και εσύ να την κατηγορείς ότι προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία σου. Τότε έξω από την τράπεζα με την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία σου και χωρίς δάνειο».
Λίγο νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, τουιτάροντας την οικογενειακή φωτογραφία των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, «φρόντισε» να… κόψει τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «ανήσυχο κατά τη συνεδρίαση», μιλώντας στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου.
Την ίδια ώρα πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως οι πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, που θεωρείται «αδελφό» κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνουν μια διάθεση αποστασιοποίησης: «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη νίκη (του ΣΥΡΙΖΑ) στις εκλογές (της Ελλάδας) και δεν θα μας οδηγήσουν αυτές στη νίκη ή στην ήττα» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη.
Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι «δύο πολύ διαφορετικές χώρες», πρόσθεσε.
«Κατ’ αρχήν, η Ισπανία είναι η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης και αυτό συνεπάγεται ότι έχει μια διαφορετική θέση όσον αφορά τους όρους της διαπραγμάτευσης», εξήγησε για να συνεχίσει πως «το ότι δείχνουμε συμπάθεια στην κυβέρνηση της αλλαγής (στην Ελλάδα) δεν σημαίνει ότι οι πραγματικότητες μας είναι παρόμοιες. Είμαι πεπεισμένος ότι όλα θα πάνε καλά για την ελληνική κυβέρνηση, όμως αυτή είναι μια παράμετρος που θα έχει πολύ περιορισμένες συνέπειες για τη χώρα μας».