Τα ελληνικά ενεργειακά δίκτυα προσελκύουν βελγικό ενδιαφέρον και είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που εκδηλώνεται ουσιαστική πρόθεση συμμετοχής ευρωπαϊκών εταιριών στον ελληνικό ενεργειακό τομέα.
Μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα υπεγράφησαν δυο Μνημόνια Συνεργασίας (MOU) μεταξύ της βελγικής Fluxys και του ΔΕΣΦΑ, αλλά και μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών, δηλαδή της ΡΑΕ και του CREG. Το MOU Fluxys-ΔΕΣΦΑ προβλέπει ότι ο Βέλγος Διαχειριστής του Δικτύου Φυσικού Αερίου, εντός του επομένου οκταμήνου θα εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, δηλαδή τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούν να διαπραγματεύονται ποσότητες αερίου. Η Fluxys διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία καθώς μέσω της θυγατρικής της Huberator, λειτουργεί το Zeebrugge Beach, το πρώτο φυσικό σημείο συναλλαγών στην ηπειρωτική Ευρώπη, που δημιουργήθηκε το 1999. Επίσης λειτουργεί το Zeebruge Trading Point που ιδρύθηκε το 2012 και είναι εικονικό σημείο συναλλαγών. Το MOU ΡΑΕ-CREG προβλέπει την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο Ρυθμιστών στο ζήτημα της διασύνδεσης των αγορών.
Τα δυο Μνημόνια δεν είναι οι μόνες κινήσεις καταγραφής του βελγικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ενεργειακά δίκτυα. Η Fluxys, που διαχειρίζεται τις διασυνδέσεις και τις υποδομές φυσικού αερίου του Βελγίου, τον Ιούλιο του 2013 εισήλθε με ποσοστό 16% στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού ΤΑΡ και τον Σεπτέμβριο του 2014 αύξησε το μερίδιο της σε 19%. Πέραν αυτών η βελγική ELIA (εταιρία διαχείρισης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας) έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.
Οι κινήσεις αυτές δείχνουν σαφώς ότι δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού της Ελλάδας έχουν μπει στο στόχαστρο των βελγικών εταιρειών διαχείρισης δικτύων και μάλιστα μετά από μακρύ διάστημα όπου οι Ευρωπαίοι κρατούσαν σαφείς αποστάσεις από τις εξελίξεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα.
Τι κρύβει όμως αυτή η συντονισμένη «επίθεση» φιλίας; Πόσο συνδέονται με αυτή, τα προσκόμματα που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη Socar, επικαλούμενη του κανόνες του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου;
Η Fluxys που πριν από δυο χρόνια δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ (όπως και καμία άλλη ευρωπαϊκή εταιρία), σήμερα πλέον φέρεται διατεθειμένη να διεκδικήσει τον διαχειριστή του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου, σε περίπτωση που οδηγηθεί σε ναυάγιο η συμφωνία με τη Socar και προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Υπενθυμίζουμε ότι η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar μετά από ένα χρόνο ελέγχων από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, ελέγχεται και πάλι από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Το περίφημο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο και οι περίπλοκοι κανόνες και διαδικασίες που θέτει για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, υποκρύπτουν την πρόθεση να παραμένει σε ευρωπαϊκά χέρια ο έλεγχος των ενεργειακών δικτύων της Ευρώπης και να αποτραπεί η ρωσική, ή άλλη «εισβολή» σε αυτά. Κατά συνέπεια, το να «βάλει πόδι» στα ευρωπαϊκά δίκτυα η Socar μέσω της Ελλάδας δεν είναι επιθυμητή εξέλιξη για τους Ευρωπαίους και αυτό έχει καταστεί σαφές με κάθε τρόπο.
Στην παρούσα φάση η αποτροπή της «αζέρικης εισβολής», επιχειρείται με επίθεση φιλίας.