Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στην ελληνική βιομηχανία οι απαιτήσεις των δανειστών σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα τα βιομηχανικά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το περίφημο κείμενο των 47 σελίδων που παρέδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στον Αλέξη Τσίπρα, πέραν της αύξησης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες η οποία εάν εφαρμοστεί θα επιβαρύνει τους οικιακούς καταναλωτές και θα αυξήσει και τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων, απαιτεί επίσης την κατάργηση της έκπτωσης 20% που παρέχει η ΔΕΗ στα νυχτερινά τιμολόγια ρεύματος που πληρώνουν οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Η αντίδραση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ήταν άμεση. Με ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, απηύθυνε έκκληση να μην εφαρμοστούν οι προτάσεις των εταίρων για αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια.
Η ΕΒΙΚΕΝ υποστήριξε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται πρόνοια για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων σε σχέση ιδίως με εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της ελληνικής βιομηχανίας. Στην επιστολή της η Ένωση σημείωσε ότι τα τιμολόγια που ίσχυσαν το 2014 (με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ μετά από σχετική πρόταση του βασικού μετόχου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου) κατέληγαν σε τελικό κόστος 30% υψηλότερο από εκείνο των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, καθώς και ότι μετά τη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η διαφορά να φθάνει ακόμη και το 50%.
Οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις ζητούν να μην γίνουν αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από την απαίτηση των δανειστών να αυξηθεί κι άλλο, το κόστος της ενέργειας για τις λίγες εναπομείνασες βαριές βιομηχανίες της Ελλάδας;