Το βίντεο με τη μοναδική ερμηνεία της Ρίτα Γουίλσον έκανε με την ταχύτητα του φωτός τον γύρο των social media και δεν άργησε να φτάσει στο κινητό του Δημήτρη Κόκοτα. «Ενας φίλος μού έστειλε το βίντεο και όταν το είδα δεν μπορούσα να το πιστέψω. Το έβλεπα , το ξανάβλεπα και δεν το χόρταινα. Είναι τεράστια τιμή που το τραγούδι του πατέρα μου ακούστηκε στον Λευκό Οίκο, στη γιορτή για την 25η Μαρτίου, μπροστά στον Αμερικανό πρόεδρο» λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Δημήτρης Κόκοτας.
Rita Wilson performing at the @WhiteHouse for Greek Independence Day pic.twitter.com/wEK923Xtu7
— Lena Argiri (@lenaargiri) March 29, 2023
Η Ρίτα Γουίλσον ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας και μπήκε τελευταία στην αίθουσα της εκδήλωσης αφού είχε ολοκληρωθεί η ομιλία του προέδρου Μπάιντεν ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου – ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο στο east room εκπροσωπώντας την ελληνοαμερικανική κοινότητα – και των περίπου 250 καλεσμένων. Αφού ερμήνευσε τρία τραγούδια στα αγγλικά προανήγγειλε την «Παρένθεση» ταξιδεύοντας και η ίδια στη δεκαετία του ’70 όταν με τους Ελληνες γονείς της επισκέπτονταν την Αθήνα και πήγαιναν όλοι μαζί στο νυχτερινό κέντρο να ακούσουν τον λαϊκό τραγουδιστή που τότε μεσουρανούσε. Για τον γιο του Σταμάτη Κόκοτα που επέλεξε να ακολουθήσει επίσης το δρόμο του τραγουδιού η συγκίνηση ήταν -όπως λέει- απερίγραπτη. «Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη συγκίνηση και τη χαρά μου. Ειλικρινά έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Δεν περίμενα να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο» σημειώνει.
Το βίντεο με την ερμηνεία της η σύζυγος του Χολιγουντιανού αστέρα, Τομ Χανκς, το ανέβασε και στο Twitter, σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που τραγούδησε στα ελληνικά, αλλά ελπίζει να μην είναι η τελευταία. «Οι Ελληνες μπορούν να κάνουν πάρτι και στον Λευκό Οίκο. Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την υποδοχή και τον Σταμάτη Κόκοτα για το τραγούδι «Μια παρένθεση» έγραψε η ηθοποιός, τραγουδίστρια και παραγωγός του Χόλιγουντ, που έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα από το 2019 όπως και ο σύζυγός της.
Η γιορτή για την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο περίπου στο τέλος Μαρτίου, αλλά ακυρώθηκε το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας, ενώ πέρυσι μετακινήθηκε τον Μάιο, προκειμένου να δώσει «το παρών» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ελληνική φιλοξενία στον Λευκό Οίκο
Ισπανίδα ηθοποιός απέκτησε παιδί στα 68 της από το σπέρμα του νεκρού γιου της
Στην είσοδο του Λευκού Οίκου, μπαίνοντας από τη νότια πύλη, ο Ρόναλντ Ρίγκαν χορεύει βαλς με την αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα σε ένα μοναδικό ενσταντανέ από το 1985. Στο διπλανό κάδρο ο Ρίτσαρντ Νίξον υποδέχεται τον Ελβις Πρίσλεϊ στο οβάλ γραφείο το 1970 και οι τοίχοι συνεχίζουν να διηγούνται ιστορίες από το παρελθόν σε όλο το μήκος του διαδρόμου μέχρι τη σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο.
Είναι Τετάρτη μεσημέρι και οι Ελληνες καλεσμένοι του ζεύγους Μπάιντεν μπαίνουν σε μικρά γκρουπ στην αμερικανική προεδρική κατοικία για τον εορτασμό της 202ης επετείου από την Επανάσταση του 1821. Εχει προηγηθεί για όλους Covid-test σε ειδικό χώρο δίπλα στο Blair House, με τον υπάλληλο στην υποδοχή να ρωτά πώς μπορεί να λέει «thank you» στα ελληνικά και στη συνέχεια να λέει ένα σπαστό «ευχαριστώ» σε καθέναν που συμπληρώνει τη φόρμα. Στον περίβολο του Λευκού Οίκου η πρώτη υποδοχή γίνεται από τον σκύλο των μυστικών υπηρεσιών και μετά την «αναγνωριστική» συνάντηση οι καλεσμένοι περνούν δύο ελέγχους διαβατηρίων και έναν έλεγχο με ακτίνες «Χ» πριν φτάσουν στην είσοδο. Στην πόρτα, τους υποδέχεται η ορχήστρα, που παίζει χαρακτηριστικά ελληνικά τραγούδια, όπως το «Πέρα στους πέρα κάμπους» και το «Πω πω πω, Μαρία, σ’ αγαπώ», με φόντο μια σειρά από αμερικανικές και ελληνικές σημαίες.
Οι διαφορές με Τραμπ
Σε αντίθεση με τα χρόνια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ οι καλεσμένοι είναι πλέον λιγότεροι, περίπου 250 από 400, και όλοι παρακολουθούν καθιστοί την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο East Room, την αίθουσα εκδηλώσεων του πρώτου ορόφου. Προηγουμένως, έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε σαλόνια και διαδρόμους ανάμεσα σε προσωπικά αντικείμενα και πορτρέτα των Αμερικανών προέδρων και των πρώτων κυριών. Τη «μάχη» στις φωτογραφίες των επισκεπτών κερδίζει με διαφορά το αγαπημένο σαλόνι της Τζάκι Κένεντι και το τεράστιο πορτρέτο της που κρέμεται στον τοίχο.
Η πιο σημαντική διαφορά με τις μέρες του Τραμπ, όμως, είναι ότι ο πρώην πρόεδρος διάβαζε μηχανικά την ομιλία του και αμέσως αποσυρόταν στα ενδότερα του κτιρίου, ενώ ο Μπάιντεν δείχνει με κάθε τρόπο την αγάπη του στους Ελληνες. Η ομιλία του είχε ιδιαίτερα ζεστά λόγια για την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών επισημαίνοντας ότι ο αμερικανικός λαός είναι βαθιά λυπημένος για την τραγωδία. Παράλληλα, αστειεύτηκε από το πόντιουμ με τους Ελληνες φίλους του, κυρίως με τον father Αλεξ Καρλούτσο, τον κληρικό που είχε την ιδέα να γιορτάζεται η 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο και έπεισε γι’ αυτό τον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, το 1987, μαζί με τον γνωστό Ελληνοαμερικανό λομπίστα Αντι Μανάτο. Αρχικά, μια μικρή αντιπροσωπεία Ελλήνων, με επικεφαλής τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, γινόταν δεκτή από τον Αμερικανό πρόεδρο στο οβάλ γραφείο και με την πάροδο των χρόνων αποφασίστηκε αυτή η γιορτή να είναι πιο ανοιχτή με τη συμμετοχή των ισχυρών μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
«Κοιτάξτε, είναι υπέροχο να καλωσορίζουμε όλους εσάς στον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουμε τα 202 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας και όλες τις μεγάλες συνεισφορές που έχουν κάνει οι Ελληνες και οι Ελληνοαμερικανοί στη χώρα μας. Ο κόσμος οφείλει μεγάλο χρέος στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της επαναστατικής ιδέας της Δημοκρατίας -ήταν επαναστατική εκείνη την εποχή– και συνεχίζει να αποδίδει για τους ανθρώπους μέχρι σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν επισημαίνοντας ότι στα 29 του χρόνια εξελέγη γερουσιαστής στην Πολιτεία του Ντέλαγουερ χάρη στη βοήθεια της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ειδική αναφορά έκανε, επίσης, στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μπάιντεν, Ντένη Ασάνη, που είναι και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ, στον Αντι και τον Μάικ Μανάτο, αλλά και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, ενώ χαρακτήρισε «Ελληνα» και τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, που βρισκόταν στις πρώτες θέσεις με τη σύζυγό του.
ΒΑΛΕΡΙ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Η ισχυρή γυναίκα πίσω από την καριέρα του Αμερικανού προέδρου
Διά της απουσίας της από την εκδήλωση έλαμψε η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, που βρισκόταν σε εκδηλώσεις για το μακελειό στο Τενεσί. Ετσι, ρόλο οικοδέσποινας ανέλαβε η αδελφή του προέδρου, Βάλερι Μπάιντεν, που για όσους γνωρίζουν την οικογένεια είναι διαχρονικά το μεγάλο του στήριγμα, από την εποχή που έχασε σε τροχαίο δυστύχημα την πρώτη σύζυγό του και την κόρη τους. Εκείνη τον έπεισε να ξαναπαντρευτεί όταν βρέθηκε στον δρόμο του η Τζιλ, ενώ ήταν επικεφαλής σε όλες τις προεκλογικές του εκστρατείες από την ώρα που Μπάιντεν αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική. Για εκείνες τις εποχές έχει γράψει και βιβλίο με τίτλο «Growing up Biden» καταθέτοντας προσωπικά βιώματα δίπλα στον αδελφό της. Ο Τζο και η Βάλερι Μπάιντεν παρέμειναν στα σαλόνια του Λευκού Οίκου και μετά την ομιλία συζητώντας με τους καλεσμένους σε «πηγαδάκια».
Σε ρόλο φωτογράφου
Κάποιοι πλησίασαν τον πρόεδρο για μια selfie κι εκείνος έπαιρνε τα κινητά και εκτελούσε χρέη φωτογράφου πατώντας ο ίδιος το κουμπί. Οι σερβιτόροι του Λευκού Οίκου την ίδια ώρα περνούσαν ανάμεσα στον κόσμο κρατώντας πιατέλες με ελληνικά κεράσματα, όπως μπουκιές μπακαλιάρου και ντολμαδάκια, ενώ κόκκινο και λευκό κρασί έρρεε άφθονο. Στις 7 το βράδυ, 2 ώρες μετά την έναρξη της γιορτής οι υπάλληλοι της προεδρικής κατοικίας ενημέρωναν ευγενικά τους καλεσμένους ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε.
ΡΙΤΑ ΓΟΥΙΛΣΟΝ
Η σύζυγος του Τομ Χανκς τραγούδησε Σταμάτη Κόκοτα
Στη φετινή γιορτή τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο Χολιγουντιανός αστέρας Τομ Χανκς και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του, Ρίτα Γουίλσον. «Δεν είμαι Ελληνας, αλλά είχα την πρόνοια να παντρευτώ μια Ελληνίδα», είπε ο διάσημος ηθοποιός ανάμεσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες. Λίγο νωρίτερα η σύζυγός του είχε τραγουδήσει μπροστά στον πρόεδρο και τους καλεσμένους του, κλείνοντας το σύντομο πρόγραμμά της με το τραγούδι του Σταμάτη Κόκοτα «Μια παρένθεση και μόνο», που σκόρπισε ενθουσιασμό στην αίθουσα. Για την ίδια ξύπνησαν συγκινητικές μνήμες από την εποχή της δεκαετίας του ’70, που ταξίδευε με τους γονείς της στην Αθήνα και επισκεπτόταν το νυχτερινό κέντρο όπου εμφανιζόταν ο δημοφιλής τραγουδιστής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, το ζευγάρι είχε προσκληθεί στην ελληνική εκδήλωση άλλες δύο φορές τα προηγούμενα χρόνια και δεν είχε καταφέρει να δώσει το «παρών», αλλά την τρίτη φορά αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Ελληνες από παντού
Από τις προηγούμενες ημέρες ομογενείς από κάθε γωνιά της Αμερικής είχαν φτάσει στην Ουάσιγκτον για την εκδήλωση.
Aνάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, και πολλοί επιχειρηματίες είχαν ταξιδέψει από μακριά, όπως ο Γιώργος Ανδρίτσαινας από το Νάσβιλ του Τενεσί, ο Τζον Γεωργούτζος από τη Νέα Ορλεάνη, η Γωγώ Αθανασοπούλου από τον Παναμά, ο Μίλτος Γκουνταμάνης από το Σαν Ντιέγκο και ο Κώστας Γαλάνης από το Μεξικό. Επίσης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, που είχε ταξιδέψει από την Ελλάδα, και ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος με τη σύζυγό του, Σήλια Κριθαριώτη.