«Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή το ζήτημα της φοροδιαφυγής φεύγει και έξω και πέρα από το ζήτημα της κάρτας» επισήμανε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για το σενάριο της υποχρεωτικής εξόφλησης αποκλειστικά με POS σε κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, μεταξύ άλλων μέτρων στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωτική η χρήση POS έχουμε στα γραφεία των δικηγόρων εδώ και τρία χρόνια περίπου, σημείωσε ο κ. Βερβεσός, παρότι οι πιο πολλές συναλλαγές των δικηγόρων γίνονται ηλεκτρονικά με τραπεζική συναλλαγή, καθώς οι πελάτες συχνά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
«Θυμίζω ότι η Πολιτεία στο παρελθόν είχε εστιάσει και έχει δώσει ειδικά κίνητρα να έχεις ειδική φοροαπαλλαγή αν πας σε ένα γιατρό, ένα δικηγόρο, έναν ελεύθερο επαγγελματία που έχει εντοπίσει προβλήματα φοροδιαφυγής, δηλαδή όταν κόβεις μία απόδειξη 100 ευρώ, απαλλάσσεσαι για 200. Παρά ταύτα, το μέτρο πάλι θεώρησε η ίδια η πολιτεία ότι δεν έπιασε. Προφανώς η Πολιτεία εφαρμόζει διάφορα μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα για να λέει στον κόσμο ότι κυνηγάει τη φοροδιαφυγή» ανέφερε ο κ. Βερβεσός, ενώ επισήμανε ότι ως ΔΣΑ, επανειλημμένως έχουν προτείνει μέτρα στα αρμόδια οικονομικά επιτελεία, μεταξύ αυτών ότι πρέπει να αυξηθούν τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής από το επίπεδο που είναι σήμερα.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, επισήμανε το ίδιο, ότι, δουλεύουν χρόνια με POS και οι γιατροί.
«Έχουμε αντιμετωπίσει μία μεγάλη δυσκολία σε σχέση με ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστικά εξοικείωση με κάρτες, POS και είναι ένα ζήτημα τι θα γίνει με τις επισκέψεις στα σπίτια διότι εκεί δεν είναι εφικτή η συναλλαγή με POS. Όλα αυτά πρέπει να προβλεφθούν. Αυτό που πρέπει να θέσουμε όμως είναι το θέμα του κόστους της προμήθειας των τραπεζών που επιβαρύνουν τα ιατρεία, σε μια υπηρεσία προς τον πολίτη, αλλά τη χρέωση οι τράπεζες ουσιαστικά την στέλνουν στους γιατρούς και στους επαγγελματίες» σημείωσε η κ. Μαστοράκου.
Μάλιστα, τόνισε, πως αυτό το ποσό αθροιζόμενο μπορεί να είναι ένας μισθός ενός εργαζόμενου και επομένως υπάρχουν ιατρεία, τα οποία έχουν προβλήματα στη διαχείριση του κόστους.
«Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις, που πιστεύω ότι με την εφαρμογή myDATA όταν όλα φαίνονται real time στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ελεγχθούν οι πολίτες σχετικά με το δηλωμένο εισόδημα, είναι πάρα πολύ εύκολο και εν πάση περιπτώσει, γενικώς η στοχοποίηση του κλάδου ότι οι γιατροί είναι πρωταθλητές, υπάρχουν τόσες άλλες μαύρες συναλλαγές στην αγορά, που πραγματικά πρέπει να είναι καθολικός ο έλεγχος και όχι στοχοποιημένος. Υπάρχουν επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν μόνιμα» τόνισε η κ. Μαστοράκου.
«Υπάρχουν πραγματικά, πολίτες που προβαίνουν σε ακραίες πράξεις και αυτές είναι εμφανείς στο πληροφορικό σύστημα και από εκεί και πέρα, όπου διαπιστωθούν οι αδυναμίες του συστήματος, όντως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να μπορούν να είναι όλοι εναρμονισμένοι» ανέφερε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.