Στο στόχαστρο του Εγκέλαδου βρέθηκε η Αττική το βράδυ της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, ισχυρή σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την ευρύτερη περιοχή στις 22:24.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο 24 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και σημειώθηκε 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας. Είχε πέντε χιλιόμετρα εστιακό βάθος. Στη συνέχεια ακολούθησαν μικρότεροι σεισμοί 2,1 και 2,6 Ρίχτερ.
Το Γεωδυναμικό έδωσε αρχικά 4,2 ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε σε 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό έδωσε αρχικά 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια το αναθεώρησε προς τα κάτω δίνοντας 4,3 ρίχτερ. Το ΑΠΘ έδωσε 4,4 ρίχτερ εξαρχής.
Από τον ίδιο χώρο που έδωσε το «σμήνος» σεισμών την περασμένη εβδομάδα
Ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως ο σεισμός στην Σταμάτα, είναι συνέχεια της ακολουθίας των σεισμών που είχαμε στον νότιο Ευβοϊκό που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο.
Αλλά και ο σεισμολόγος Γ. Χουλιάρας είπε πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός.
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιανουαρίου, δεκαοκτώ σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη 2,8 Ρίχτερ, σημειώθηκαν από το πρωί με επίκεντρο την ακτογραμμή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης.
Σχεδόν όλες έγιναν ιδιαίτερα αισθητές καθώς σημειώθηκαν σε βάθος 5 ως 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί
Για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική το βράδυ της Δευτέρας μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, αλλά και στα νότια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
«Το προκαταρκτικό μέγεθος που έχουμε υπολογίσει στο Αστεροσκοπείο είναι 4,4 στην κλίμακα Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στον Μαραθώνα και στον Σχοινιά», συμπλήρωσε.
Τέλος, εκτίμησε ότι ήταν ο δυνατότερος, κρατώντας όμως μία επιστημονική επιφύλαξη. «Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι δύο πράγματα», επισήμανε και εξήγησε:
«Πρώτον ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει, όμως πάμε στο δεύτερο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, το οποίο αξιολογούμε. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Δεν μπορούμε, όμως, να είμαστε 100% κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός».
Πηγή: iefimerida.gr