Διερωτάται η Ευρώπη Κοσμίδη,
Πολιτικός Μηχανικός
Βιώνοντας στον τομέα που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά την απειλή της εξόντωσης, μετά και το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς για τους πολιτικούς μηχανικούς, αναζητώ τους λόγους που το Υπουργείο Εργασίας επαίρεται για τη μορφή και το επίπεδο της απασχόλησης στη χώρα μας. Κοιτώ τους οικονομικούς δείκτες και αναζητώ -επί ματαίω- τα ευοίωνα στοιχεία που χαροποιούν τους κυβερνώντες.
Η -περί ου ο λόγος- πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου (που είναι και η αφορμή της παρούσας παρέμβασής μου στον πάντα φιλόξενο χώρο σας) αναφέρεται με… καμάρι σε μια θετική εικόνα για την αγορά εργασίας. Σημειώνεται επισήμως και με υπερηφάνεια ότι η κάμψη της ανεργίας αγγίζει το 2% με βάσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ προστίθεται στα επιχειρήματα ευφορίας η έκθεση της Employment Outlook 2016 του ΟΟΣΑ, κατά την οποία η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε 2,1% το 2015 και προβλέπεται να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό το 2016 και το 2017.
Η εικόνα, όμως, στην πραγματική οικονομία δεν συμβαδίζει με το θετικό πρόσημο των παραπάνω αριθμών, καθώς η μερική απασχόληση και η “μαύρη” εργασία κυριαρχούν.
Τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ επιβεβαιώνουν ότι το 50,36% των νέων θέσεων εργασίας είναι θέσεις μερικής απασχόλησης, θέσεις ευέλικτες και ασταθείς, ίσως και ανασφάλιστες Οι δε έλεγχοι δείχνουν ότι η «μαύρη» εργασία στην Ελλάδα ξεπερνά το 25%, δηλαδή 1 στους 5 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι.
Τα επιπλέον στοιχεία που βασίζονται στις εκτιμήσεις των ειδικών συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα για τη «ζούγκλα» που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις:
– 300.000 μισθωτοί αμείβονται με μπλοκάκι ως ελεύθεροι επαγγελματίες
– 200.000 αμείβονται και ασφαλίζονται ως μερικώς απασχολούμενοι ενώ δουλεύουν απλήρωτοι
– 900.000 παραμένουν απλήρωτοι από έναν έως δεκαπέντε μήνες.
– 7 στους 10 εργαζόμενους υπογράφουν υποχρεωτικά ατομικές συμβάσεις.
– Από το 2010 έως σήμερα έχουν υπογραφεί 1440 επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μειώσεις μισθών 10%-40%.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Παντείου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σάββα Ρομπόλη «η αύξηση της ύφεσης κατά μια ποσοστιαία μονάδα, προσθέτει στη λίστα του ΟΑΕΔ 50.000 νέους ανέργους. Αντίθετα η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1% δεν ανοίγει 50.000 νέες θέσεις εργασίας αλλά μόλις 7.000- 8.000».
Την ίδια στιγμή και με βάση τα αποτελέσματα του νέου οικονομικού δελτίου της Eurobank για το πρώτο τρίμηνο του 2016, αποτυπώνεται η μείωση της παραγωγικότητας των Ελλήνων, λόγω του ότι το πραγματικό προϊόν ανά απασχολούμενο και ανά ώρα εργασίας σημείωσε ετήσια πτώση -3,53% και -5,50% αντίστοιχα.
Το ανησυχητικό στοιχείο στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας είναι ότι η ετήσια μεταβολή της παραγωγικότητας της εργασίας βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για 6ο συνεχές τρίμηνο σε όρους προϊόντος ανά απασχολούμενο και σε 4ο σε όρους προϊόντος ανά ώρα εργασίας. Οπότε, μπορεί η μείωση -0,23% του πραγματικού ΑΕΠ το 2015 να αποδείχτηκε ηπιότερη του αναμενόμενου (εκτιμήσεις της ΕΕ για ύφεση -2,3%), ωστόσο η επίδοση της οικονομίας σε όρους αποτελεσματικότητας στη χρήση των παραγωγικών συντελεστών καθιστά αναγκαία την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την αύξηση των επενδύσεων.
Η πτώση αυτή της παραγωγικότητας έχει γίνει αντιληπτή και σε πολλούς επιχειρηματίες που προσπαθούν να βρουν τρόπους προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα, την ίδια ώρα που η αγορά δεν έχει ρευστότητα, η κυβέρνηση χωρίς να έχει σχέδιο αναζητά έναν -αμερικανό- από μηχανής θεό για να αντιστρέψει το κλίμα που η ίδια δημιούργησε κι εμείς ζούμε στον φαύλο κύκλο που μας χαράσσει…