Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Tί μας προκαλεί η έκθεση στο κάδμιο

Η έκθεση ενός ανθρώπου στο βαρύ μέταλλο κάδμιο μπορεί να επιφέρει πρόωρη κυτταρική γήρανση, διάφορες χρόνιες παθήσεις και πιθανώς πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της, έως τώρα.

Η μελέτη, συσχετίζει την εισχώρηση του καδμίου στον οργανισμό με την σμίκρυνση των τελομερών (ή τελομεριδίων), δηλαδή των ζωτικών τμημάτων του DNA που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων (όπως οι πλαστικές άκρες των κορδονιών) και προστατεύουν τον γενετικό κώδικα. Τα τελομερή αποτελούν βασικό δείκτη γήρανσης, καθώς εκ φύσεως κονταίνουν όσο γερνάει κανείς. Όμως το ίδιο μπορεί να συμβεί και υπό την επίδραση άλλων παραγόντων, όπως περιβαλλοντικών, πράγμα που επιταχύνει τη γήρανση.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Τζορτζ Ουάσιγκτον της Καλιφόρνια – Σαν Φρανσίσκο, και τις ιατρικές σχολές των Μίσιγκαν και Στάνφορντ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας Άμι Ζότα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πρώτου πανεπιστημίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στοαμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας “American Journal of Epidemiology”, εξέτασανδείγματα αίματος και ούρων από 6.700 ενηλίκους για να μετρήσουν τη συγκέντρωση τουκαδμίου. Παράλληλα χρησιμοποίησαν μια γενετική τεχνική για να μετρήσουν το μήκος τωντελομερών.

Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι όσοι άνθρωποι είχαν περισσότερο κάδμιο στονοργανισμό τους, είχαν κατά μέσο όρο 6% βραχύτερα τελομερή, σε σχέση με όσους είχαντο λιγότερο κάδμιο στο σώμα τους.

«Οι άνθρωποι με την μεγαλύτερη έκθεση στο κάδμιο είχαν κύτταρα που βιολογικάέδειχναν κατά μέσο όρο 11 χρόνια πιο γερασμένα σε σχέση με την χρονολογική ηλικίατους», δήλωσε η Άμι Ζότα. Όπως είπε, τελικά «κανένα επίπεδο έκθεσης σε αυτό τομέταλλο δεν είναι ασφαλές», καθώς ακόμη και χαμηλές ποσότητες του καδμίου μπορούννα προκαλέσουν πρόωρη φθορά στα τελομερή και στα κύτταρα. Η επικεφαλής καθηγήτρια- ερευνήτρια επεσήμανε πως, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το κάδμιο είναι επιβλαβέςγια την υγεία σε ποσότητες ακόμη και κάτω των σημερινών ορίων ασφαλείας.

Ο Παγκόσμιος Οργσνισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την περιβαλλοντική έκθεση στοκάδμιο «σοβαρή πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία» και έχει καλέσει τη διεθνήκοινότητα να δράσει πιο αποφασιστικά πάνω σε αυτό το θέμα. Όταν τα τελομερή γίνουν πολύ μικρά, τότε τα κύτταρα δυσκολεύονται ή αδυνατούννα πολλαπλασιασθούν και να ανανεωθούν, με συνέπεια να εμφανίζονται διάφορες χρόνιεςπαθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι ασθένειες των πνευμόνων,των νεφρών κ.α.

Οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται σε μικρές ποσότητες του εν λόγω τοξικού μετάλλου,όταν εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου, καθώς ο καπνός απελευθερώνει κάδμιο στοναέρα και αυτός είναι ένας λόγος που επιβάλλεται η απαγόρευση του καπνίσματος σεδημόσιους χώρους. Οι μη καπνιστές εκτίθενται κυρίως όταν τρώνε φρούτα και λαχανικάκ αλλιεργημένα σε περιοχές όπου έχει υπάρξει ρύπανση από κάδμιο ή όταν ζουν κοντά σε ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι άχρηστες μπαταρίες που πετιούνται, αποτελούνεπίσης μια σοβαρή αιτία τοξικής ρύπανσης.

Οι ερευνητές, εξέτασαν επίσης κατά πόσο ένα άλλο μέταλλο, ο μόλυβδος, επιφέρει ανάλογη ζημιά στα τελομερή και στα κύτταρα, αλλά δεν βρήκαν κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη συγκέντρωση του μολύβδου στο αίμα και στο μήκος των τελομερών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων