Κάθε δευτερόλεπτο έχουμε περίπου 9.000 tweets με γνώμες, ειδήσεις, σχόλια και εικόνες. Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, κάθε tweet μπορεί να αποκαλύψει πτυχές του χαρακτήρα του αποστολέα.
Η προσπάθεια άντλησης στοιχείων μέσα από τον τρόπο γραφής δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά το 2010, ο Tal Yarkoni, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, πρότεινε την εφαρμογή αυτής της μεθόδου στους bloggers. Ο Yarkoni υποστήριξε ότι οι bloggers δεν γνωρίζουν όταν γράφουν τα άρθρα τους ότι επρόκειτο να μελετηθούν για να αντληθούν στοιχεία σχετικά με την προσωπικότητά τους και θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το δείγμα είναι αντικειμενικό.
Κάποια από τα ευρήματα ήταν προφανή. Η εξωστρέφεια σχετίζεται με τα «μπαρ», ενώ οι αγχώδεις βρέθηκαν να χρησιμοποιούν τις λέξεις «απαίσιο», «τεμπέληδες» και «καταθλιπτικό». Υπάρχουν όμως και άλλα ευρήματα πιο αξιοσημείωτα. Οι αξιόπιστοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πιο συχνά τη λέξη «καλοκαίρι», ενώ οι συνεργάσιμοι τη λέξη «ασυνήθιστο».
Μια ομάδα ερευνητών στο Almaden Research Centre της ΙΒΜ στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια εφάρμοσαν την ιδέα του Yarkoni στο Twitter. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Eben Haber, ελπίζουν να ανακαλύψουν το λεγόμενο «βαθύ ψυχολογικό προφίλ» του Twitter. Αναλύοντας τα δεδομένα τριών μηνών από 90 εκατ. χρηστών υποστηρίζουν ότι μπορούν να αξιολογήσουν την προσωπικότητα κάποιου αρκετά καλά μελετώντας 50 tweets του ίδιου αποστολέα, ενώ ακόμα καλύτερα αν μελετήσουν 200.
Για τους ερευνητές της αγοράς, η ανάλυση δεδομένων στο Twitter προσφέρει μια δελεαστική εναλλακτική λύση των ερωτηματολογίων. Αλλά εδώ υπάρχει και μια παγίδα. Ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Twitter μπορεί να αυξάνεται, αλλά οι αναρτήσεις που κάνουν διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Κατά μέσο όρο, το 24% απάντησε πως γράφει «τα πάντα» ή «τα περισσότερα πράγματα» στο Twitter. Σε χώρες με περισσότερους χρήστες, όπως η Αμερική και η Βρετανία, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 15% και 12% αντίστοιχα.
Συνεπώς, τα στοιχεία μπορεί να μην είναι τόσο αντιπροσωπευτικά, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός που δεν μπορεί εύκολα να αποκωδικοποιηθεί.