Οι δηλητηριάσεις το Πάσχα και γενικά οι δυσλειτουργίες στο γαστρεντερικό σύστημα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μιας και δεν προετοιμάζουμε κατάλληλα το στομάχι μας να δεχτεί μεγάλες ποσότητες φαγητού μετά από την περίοδο νηστείας.
Η τροφική δηλητηρίαση εμφανίζεται συνήθως ύστερα από 24 με 48 ώρες από την κατανάλωση κάποιου φαγητού με πόνο στην κοιλιά και το στομάχι, εμετούς, διάρροια, εφιδρώσεις και συχνά πυρετό. Δηλητηρίαση μπορεί να πάθουμε από τα αυγά, από το κρέας, από τα λαχανικά που δεν είχαν πλυθεί καλά.
Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι αρχικά ξεκούραση. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τη θερμοκρασία μας και εάν αυτή παρατεταμένα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς, πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας. Όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται στο σοκ κάποιας τροφικής δηλητηρίασης, χάνει πολλά υγρά και αφυδατώνεται. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο και σε επικοινωνία με τον γιατρό μας να λάβουμε ηλεκτρολύτες. Σημαντικό επίσης είναι να αποφύγουμε να φάμε τυριά και άλλα γαλακτοκομικά, ενώ φυσικά το αλκοόλ επιδεινώνει την κατάσταση.
Οι πιο συχνές αιτίες δηλητηρίασης είναι η λιστέρια που προκαλείται όταν τα λαχανικά δεν είναι καλά πλυμένα, η σαλμονέλα που προκαλείται όταν τα κρέατα δεν είναι καθαρά, ή έχουν αλλοιώσεις, ή ακόμη ακόμη, δεν έχουν μαγειρευτεί καλά. Επίσης άλλη μια μορφή προέρχεται από το e-coli. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο βακτήριο που ζει στα έντερα των ζώων που καταναλώνουμε (προσοχή στη μαγειρίτσα) και το οποίο εάν προσβληθούμε έχει έντονα συμπτώματα διάρροιας, εμετού και πόνου.