Οι ηγέτες αντιμετωπίζουν έναν τεράστιο αριθμό αποφάσεων καθημερινά, είτε πρόκειται για προκλήσεις για επιλογές μείωσης του κόστους, για τον προσδιορισμό του ποιον θα προωθήσουν ή για τον προσδιορισμό των νέων έργων που θα λάβουν πράσινο φως. Φυσικά, βασίζονται σε δεδομένα για να βοηθήσουν στην ενημέρωση αυτών των επιλογών — αλλά δυστυχώς, δεν είναι πάντα διαθέσιμα, ειδικά σε καταστάσεις που κινούνται γρήγορα ή ασαφείς. Σε εκείνο το σημείο, πολλοί ηγέτες στρέφονται στη διαίσθηση: τα «ενστικτώδη συναισθήματά» τους, εξευγενισμένα με την πάροδο του χρόνου και μέσω της εμπειρίας.
Τι συμβαίνει όμως όταν, ως ηγέτης, αισθάνεστε ότι η διαίσθησή σας ξαφνικά σας απογοητεύει; Αυτή είναι μια κατάσταση που έχουμε δει στη δουλειά μας ως executive coach (Anne) και εταιρική σύμβουλος και βασικός ομιλητής (Dorie). Είναι ενοχλητικό για έναν ηγέτη που έχει συνηθίσει να έχει μια «έκτη αίσθηση» για να τον καθοδηγεί σε περίπλοκες καταστάσεις. Πράγματι, η αξία της διαίσθησης είναι ξεκάθαρη: Μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός των εντερικών συναισθημάτων με την αναλυτική σκέψη σας βοηθά να πάρετε καλύτερες, πιο γρήγορες και ακριβείς αποφάσεις και σας δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις επιλογές σας από το να βασίζεστε μόνο στη διάνοια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν σκέφτεστε υπερβολικά ή όταν δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη, «σωστή» επιλογή.
Η αίσθηση ότι έχετε χάσει τη διαίσθησή σας μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Συχνά βλέπουμε ότι ξεκινά όταν οι άνθρωποι είναι υπερβολικά κουρασμένοι ή υπερτεταμένοι στη δουλειά, μειώνοντας τα ψυχικά τους αποθέματα. Το να νιώθετε ότι η διαίσθησή σας έχει «φύγει» μπορεί να οδηγήσει σε μια σπείρα κατά την οποία το άγχος σας αυξάνεται και αποκτάτε αυτοσυνειδησία, εμποδίζοντας περαιτέρω την ικανότητά σας να αξιοποιείτε πιο λεπτές μορφές αναγνώρισης προτύπων. Προσδιορίσαμε πέντε στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στη διαίσθησή σας, ώστε να έχετε περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή σας για να λάβετε καλύτερες αποφάσεις.
Στηριχτείτε στην ομάδα σας.
Η «ξηρασία της διαίσθησής» σας μπορεί να έχει ένα μειονέκτημα: μια υπενθύμιση ότι δεν χρειάζεται να είστε αυτός που θα κάνει όλες τις κλήσεις, όλη την ώρα. Δοκιμάστε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αφήσετε την ομάδα σας να πάρει αποφάσεις για το τμήμα. Το να κάνετε ένα διάλειμμα από τις μεγάλες αποφάσεις έχει δύο βασικά οφέλη. Πρώτον, σας δίνει χρόνο για επαναφορά. Αλλά το πιο σημαντικό, η ομάδα σας εξασκείται στην οργάνωση και τη λήψη αποφάσεων, δίνοντάς της τη δυνατότητα να ενισχύσει και να αναπτύξει τις δυνατότητές της. Το να παίρνετε όλες τις αποφάσεις δεν είναι υγιές για εσάς ή το τμήμα. Ένα χαρούμενο υποπροϊόν της ανάθεσης; Θα μπορείτε να επεκτείνετε τις αρμοδιότητές σας και να σκεφτείτε τη μεγαλύτερη εικόνα έξω από την ομάδα σας.
Χτίστε σε πιο ήσυχο χρόνο.
Η διαίσθηση είναι, σχεδόν εγγενώς, λεπτή – γι’ αυτό μπορεί να νιώθεις εύκολο να “χάνεις” όταν βρίσκεσαι υπό πίεση. Μέρος της επιστροφής σε επαφή με το ένστικτό σας είναι να δημιουργήσετε χώρο μέσα στην ημέρα για να είστε ήσυχοι και να προβληματίζεστε. Η Anne καθοδηγεί τους πελάτες της να προγραμματίσουν πραγματικά χρόνο στα ημερολόγιά τους για ησυχία – απλώς για να αφήσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί, χωρίς καμία ατζέντα ή αναμενόμενα αποτελέσματα. Πολλοί αρχικά ανησυχούν ότι αυτός ο κενός χώρος θα ήταν «σπατάλη», αλλά ο απρογραμμάτιστος χρόνος επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να επιβραδύνει αρκετά ώστε να μπορεί να πάρει σήματα που διαφορετικά θα έχανε.
Σταματήστε το multitasking.
Μας έχουν πει ξανά και ξανά να μην κάνουμε πολλές εργασίες — αλλά φαίνεται ότι το κάνουμε όλοι. Το να κάνετε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να πνίξετε τη διαίσθησή σας. Όταν ο εγκέφαλός σας επιχειρεί πάρα πολλές εργασίες ταυτόχρονα, είναι πιο δύσκολο να ακούσετε το ένστικτό σας και να παρατηρήσετε μοτίβα στα γεγονότα. Αν είστε όπως πολλοί ηγέτες, έχετε στοιβαγμένες συναντήσεις, μια σειρά ανθρώπων έξω από την πόρτα σας, μια παρουσίαση για να γράψετε – για να μην αναφέρουμε τις οικογενειακές υποχρεώσεις.
Εάν η διαίσθησή σας έχει πιάσει τη μύτη, υπολογίστε τι μπορεί να αφαιρεθεί από το πιάτο σας βραχυπρόθεσμα. Τι μπορείτε να αναθέσετε ή να εξαλείψετε; Η Anne περιέγραψε έναν πελάτη στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά του, αναζητώντας συναντήσεις που θα μπορούσε να ακυρώσει ή να παραλείψει. Ως αποτέλεσμα, κατάφερε να σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος του multitasking του. Επειδή αντιμετώπιζε λιγότερη πίεση χρόνου, σταμάτησε να εργάζεται σε ανοιχτές καρτέλες ενώ «συμμετείχε» σε συσκέψεις Zoom ή προσπαθώντας να επιτύχει άλλους επιχειρηματικούς στόχους στέλνοντας μηνύματα σε έναν συνάδελφο στο αρχείο καταγραφής συνομιλιών. Αυτές οι μικρές ενέργειες βοήθησαν τον πελάτη της να αισθάνεται λιγότερο συγκλονισμένος, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επανασυνδεθεί καλύτερα με τη διαίσθησή του.
Εξασκηθείτε στις μικρές αποφάσεις.
Μια άλλη στρατηγική είναι να εξασκηθείτε χρησιμοποιώντας τη διαίσθησή σας για μικρές, χαμηλές αποφάσεις. Ένας πρώην πελάτης, που έπασχε από μπλοκαρισμένη διαίσθηση, συνειδητοποίησε ότι βασιζόταν πάρα πολύ σε δεδομένα για κάποια νέα προγράμματα που εκτελούσε το τμήμα του. Αγαπούσε τα δεδομένα και τα μοντέλα που δημιουργούσε η ομάδα του, αλλά ήταν ελλιπή λόγω πολλών αγνώστων. Για να επανασυνδεθεί με το ένστικτό του, δοκίμασε μια απλή στρατηγική: Αξιολόγησε τις ιδέες και τις στρατηγικές του πριν εξετάσει τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο, είχε το «δίχτυ ασφαλείας» δεδομένων για να επιστρέψει, αλλά μπορούσε να δοκιμάσει την εγγενή του αίσθηση για το πώς εξελίσσονταν τα πράγματα.
Μπορείτε επίσης να εξασκήσετε τη διαίσθησή σας με τις συστάσεις που κάνετε, όπου χρειάζεται. Για παράδειγμα, εάν έχετε τρία σενάρια προϋπολογισμού για έναν πελάτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ένστικτό σας και να σκεφτείτε ποιο είναι πιο πιθανό να εγκρίνει ο πελάτης. Στη συνέχεια, παρουσιάστε μόνο αυτό το σενάριο προϋπολογισμού. Εάν έχετε ήδη μια ισχυρή σχέση με τον πελάτη, εκτιμούν τη γνώμη και την επαγγελματική σας εμπειρία. Όταν όλοι μας βομβαρδίζονται με ατελείωτες επιλογές – για θέματα που κυμαίνονται από μεγάλη σημασία έως μηδενική σημασία – η εξάλειψη των επιλογών και η μείωση της κούρασης αποφάσεων για τους άλλους μπορεί να είναι μια υπηρεσία.
Μην ανησυχείτε για την τελειότητα.
Όπως είπε ο Theodore Roosevelt, «σε κάθε στιγμή λήψης απόφασης, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι το σωστό, το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι το λάθος και το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι τίποτα». Ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι η διαίσθησή σας έχει κρυφτεί, είναι σημαντικό σε ένα συγκεκριμένο σημείο να λαμβάνετε αποφάσεις και να αναλαμβάνετε δράση, ανεξάρτητα από αυτό. Μερικές φορές μια απόφαση που λαμβάνεται είναι καλύτερη από το να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή. Να θυμάστε ότι μπορείτε σχεδόν πάντα να περιστρέφετε και να αλλάζετε γνώμη και θα έχετε το πλεονέκτημα περαιτέρω δεδομένων στη ζώνη σας. Αναλαμβάνοντας δράση, μπορείτε να αποκτήσετε τη σαφήνεια που χρειάζεστε για εσάς και την ομάδα σας για να πιέσετε προς τα εμπρός και να επαναφέρετε τη διαίσθησή σας «θαλασσινά πόδια».
Για παράδειγμα, ένας πελάτης καθοδήγησης θα έθετε ένα χρονικό όριο στη λήψη των αποφάσεών του για ζητήματα που δεν ήταν κρίσιμα για την αποστολή. Θα επέτρεπε στον εαυτό του μόνο 15 λεπτά για να κάνει την κλήση. ενώ δεν έπαιρνε πάντα τέλειες αποφάσεις, έμαθε να κινείται γρήγορα και να εμπιστεύεται τις αποφάσεις του, οι οποίες ήταν οι καλύτερες που μπορούσε να πάρει με τις πληροφορίες που είχε.
Μπορεί να είναι ανησυχητικό να αισθάνεστε ότι η διαίσθησή σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αλλά σύμφωνα με την εμπειρία μας, σχεδόν πάντα επιστρέφει στο χρόνο — αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, δημιουργώντας χώρο για την ομάδα σας να ενταθεί ενώ αφιερώνετε χρόνο για επαναφορά.