Φήμες ότι πουλιέται η τουρκική θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, η Finansbank βγήκαν αυτές τις ημέρες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η αγορά βοά ότι η διοίκηση της ΕΤΕ θα προχωρήσει στην πώληση της τούρκικης θυγατρικής της η οποία θεωρείται φιλέτο, όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά και για τη διεθνή.
Η τουρκική αγορά είναι μία αγορά που όλοι οι διεθνείς επενδυτές την «κοιτάζουν». Παρά το ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δώσει υψηλή βαθμολογία στην οικονομία της Τουρκίας, ενέχει ακόμα πολιτικό ρίσκο.
Το δίλημμα της πώλησης απασχόλησε και την προηγούμενη διοίκηση της ΕΤΕ, δηλαδή τη διοίκηση του κ. Ταμβακάκη. Επανέρχεται τώρα, επί της διοίκηση του κ. Τουρκολιά για δύο λόγους:
1. Η διοίκηση της Εθνικής αναζητά τρόπους να παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα μετά τη συγχώνευση της ΕΤΕ με την Eurobank. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει το νέο τραπεζικό σχήμα ΕΤΕ-Εurobank να βρει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, ύψους περί το 1,7 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος ο οποίος διερευνάται η πιθανότητα της πώλησης της τουρκικής θυγατρικής της, αφού καμία άλλη πώληση του ενεργητικού της δεν είναι ούτε εφικτή, ούτε τόσο προσοδοφόρα.
2. Ο δεύτερος λόγος αφορά την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση Σαμαρά για να πουλήσει η ΕΤΕ τη Finansbank. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι Τούρκοι ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για να απελευθερώσει η ελληνική τράπεζα την τουρκική. Φήμες μάλιστα αναφέρουν ότι τούρκοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δε μπορεί μία τράπεζα χρεοκοπημένης χώρας να «στηρίζει» μία θυγατρική της που λειτουργεί σε μία οικονομία η οποία «τρέχει» με 6,5-7%.