Ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση θα μπορούσε να λειτουργήσει η Ελλάδα, λόγω πολιτισμικών δεσμών και της γεωπολιτικής θέσης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα και αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.
Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος (όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία). Να επισημανθεί εδώ ότι η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.
Στο πεδίο της οικονομίας η Ελλάδα ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων για την αύξηση των εξαγωγών (ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων) και για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων στον τουρισμό (καθώς πρόκειται για μια μεγάλη αγορά). Μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό είναι το timing της επίσκεψης καθώς έρχεται σε μια εποχή που υπάρχουν θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, όπως η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P.
Να σημειωθεί εδώ πως πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγηση αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα. Συγκεκριμένα, στις 27 Οκτωβρίου ο οίκος China Lianhe Credit Rating Co. (Lianhe Credit) αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ από ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές. Μια ημέρα νωρίτερα – στις 26 Οκτωβρίου – ο κινεζικός οίκος Chengxin Credit Rating Group είχε επίσης αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ+ από Β- με σταθερές προοπτικές.
Τι λένε κυβερνητικές πηγές για την επίσκεψη
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων – όπως η κλιματική αλλαγή – ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα. Υπενθυμίζουν βέβαια πως -όπως είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός- η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες. Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι της Κίνας φθάνει τα 400 δις ευρώ.
Στο ταξίδι του στην Κίνα είχε αναφερθεί τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκη στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», σημειώνοντας πως «θα πάω στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Αλλά δεν θα περιμένατε να πω πράγματα διαφορετικά από αυτά που λένε οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες όταν επισκεπτόμαστε το Πεκίνο»
H έκθεση στη Σανγκάη
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην 6η εμπορική έκθεση CIIE (China International Import Expo) με εθνικό περίπτερο βασισμένο στις θεματικές: βιομηχανία/κατασκευές, ναυτιλία, υψηλή γαστρονομία/μεσογειακή διατροφή, τουρισμός, πολιτισμός, καθώς και με κλαδικό περίπτερο στον τομέα των τροφίμων, το οποίο πλαισιώνουν εκπρόσωποι 20 ελληνικών εταιριών.
Την έκθεση σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός αλλά όπως σημειώνεται από την κυβερνητική πλευρά λόγω των εξελίξεων στην περιοχή θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά τις συναντήσεις με την κινεζική πολιτική ηγεσία.
Να επισημανθεί πως ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση της εταιρείας «Yutong International Holding», η οποία έχει αναλάβει την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων για τους στόλους των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Αύριο θα υπογράψει τη Διμερή Αεροπορική Συμφωνία, η οποία είναι συνεπής με την Οριζόντια Αεροπορική Συμφωνία ΕΕ – Κίνας και αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των αεροπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη για τα εγκαίνια της έκθεσης China International Import Expo.
Στο Πεκίνο μεταβαίνει επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Μάιρα Μυρογιάννη και στη συνέχεια θα επισκεφθούν τη Σαγκάη.
Όπως σημειώνεται στόχος της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας της Οικονομικής Διπλωματίας στην εμπορική έκθεση «είναι η έμπρακτη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στις διεθνείς αγορές καθώς και η προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων με την Κίνα».
Πηγή naftemporiki.gr