Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Τι περιμένει η πολιτεία για να βοηθήσει τους Σύριους πρόσφυγες;

Εδώ και μία εβδομάδα, η Ελληνική πολιτεία κωφεύει στο αίτημα των Συρίων προσφύγων που διανυκτερεύουν στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας τη βοήθεια που δικαιούνται. Τη δικαιούνται, όχι μόνο επειδή μας το υπαγορεύουν οι διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει, αλλά και για λόγους ανθρωπισμού και πολιτισμού. Δυστυχώς όμως, διάφορες υπηρεσίες δηλώνουν η μία μετά την άλλη αναρμόδιες, ενώ και οι υπηρεσίες ασύλου της χώρας, οι οποίες αναγνωρίζουν την προσφυγική ιδιότητα για τους Συρίους σε ποσοστό που φτάνει το 99,3% (στοιχεία 2014), υπολειτουργούν: είναι χαρακτηριστικό ότι για κάποιο διάστημα δεν υπήρχαν μεταφραστές για πολλές γλώσσες, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός είχε αποβεί άκαρπος, και οι αιτούμενοι καλούνταν να επιστρέψουν σε κάποιες εβδομάδες!
Λύσεις υπάρχουν, στο πλαίσιο της Ε.Ε. αλλά και σε συνεργασία με ελληνικές ΜΚΟ. Το προσφυγικό κύμα από την εμπόλεμη αυτή περιοχή θα αυξηθεί και πρέπει η Ελλάδα να δημιουργήσει τις υποδομές ώστε να το διαχειρίζεται αποτελεσματικά και ανθρώπινα.

Ταυτόχρονα, είναι απολύτως απαραίτητη η συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., ώστε να μην επιβαρυνόμαστε δυσανάλογα ως πρώτη χώρα άφιξης. Πολιτισμένες, ευρωπαϊκές, με υψηλό επίπεδο διαβίωσης χώρες όπως η Ελλάδα και οι εταίροι της, δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν αδιάφορες το δράμα των ανθρώπων που φεύγουν κυνηγημένοι από την εμπόλεμη Συρία.

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων