Μια κρίσιμη συνάντηση, με δεδομένες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, θα έχει στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Από ελληνικής πλευράς αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία τόσο το τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ, που θα είναι διάρκειας μισής ώρας, καθώς οι διευρυμένες συνομιλίες περίπου μιάμισης ώρας που θα ακολουθήσουν.
Ενδεικτικό όμως του τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο αποτελεί δημοσίευμα της washingtontimes που φιλοξενεί ανάλυση του Τζον Συτιλίδη με τίτλο «αναβαθμίζοντας τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας».
Γράφει ο Τζον Συτιλίδης
Μετά την δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από αεροπορικό πλήγμα που διέταξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, όπου η Νότια Ευρώπη, η Μέση Ανατολή, η Ευρασία και η Βόρεια Αφρική διασταυρώνονται μυρίζει, και ίσως να είναι πιο επικίνδυνο από κάθε εποχή μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973
Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ακριβώς μια τέτοια στιγμή ο πρόεδρος Τραμπ θα έχει μια «καλειδοσκοπική» γεωπολιτική συζήτηση με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία, τη Λιβύη, την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την ενέργεια,την ασφάλεια στο διαδίκτυο και άλλα.
Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι η ισχυρότερη εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι μακράν μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Η κυβέρνηση Trump υπέγραψε μια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ που την βοηθάει να διατηρήσει την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας.
Επίσης, ιδιαίτερα, πετυχημένη κρίνεται η επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην Ελλάδα όπου υπεγράφησαν συνολικά 16 συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν το νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινο-ελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία θα υπογραφούν στο πλαίσιο της
Κάτω από την πρωτοβουλία “Belt Road Initiative”, ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός Cosco Group έχει επενδύσει 600 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του Πειραιά σε πρωταρχικό σημείο εισόδου για τα κινεζικά προϊόντα στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Ελλάδα είναι μέλος της περιφερειακής πρωτοβουλίας της Κίνας “17 + 1” για την προώθηση πρόσθετων έργων BRI στην Ευρώπη. Η Cosco θα επενδύσει επιπλέον 300 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του Land-Sea Express Line του Πεκίνου, μιας εμπορικής διαδρομής που συνδέει τον Πειραιά με τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
Τέλος ο Τραμπ θα ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να εξετάσει σοβαρά εναλλακτικές λύσεις 5G εκτός της Huawei, του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα. Μία από τις λιγότερο ψηφιοποιημένες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα θα διεξάγει φέτος μια δημοπρασία ραδιοφάσματος 5G.
Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ένα δίκτυο Huawei 5G σημαίνει την παροχή πρόσβασης στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα σε προσωπικά, εμπορικά, βιομηχανικά και αμυντικά δεδομένα, διευκολύνοντας την πιθανή κινεζική κατασκοπεία και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ και Δύσης.
Η Ουάσινγκτον ενημερώνει τους συμμάχους ότι “θα αντιμετωπίζει ως ένα βρώμικο δίκτυο” κινεζικό δίκτυο 5G σε οποιαδήποτε χώρα και ότι η συνεργασία σε θέματα πληροφοριών μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά εάν η ψηφιακή τους υποδομή υπονομευθεί από την Κίνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo επέκρινε τη Ρωσία για κακοήθεις περιφερειακές δραστηριότητες. Η Μόσχα κατηγορείται ότι παρέμβαλε στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των «αμφισβητούμενων» διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, κατά την έλευση των Σύριων μεταναστών που κατέστρεψαν τους πόρους της Ελλάδας και της ΕΕ και εκπόνησε μια προσπάθεια πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο το 2016.
Η Μόσχα επιδιώκει να ανατρέψει την κοινοπραξία Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα για τη στήριξη ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι το 2030. Η Μόσχα κατηγορείται επίσης για την κινητοποίηση ορθόδοξων χριστιανικών εκκλησιών στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές για να απαρνηθεί τη θρησκευτική ελευθερία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τουρκία.
Το Τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διάθεση στρατιωτικής υποστήριξης στη Λιβύη, 150 μίλια νότια της Ελλάδας, για να στηρίξει την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από την Τρίπολη εναντίον των ανταρτών με έδρα τη Βεγγάζη, υποστηριζόμενων από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Πρόεδρος Τραμπ ενημέρωσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η ξένη παρέμβαση περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη». Ο κ. Μητσοτάκης αναμένει ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε επερχόμενες συνομιλίες στο Βερολίνο για να επιλύσει διπλωματικά τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.
Η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ που αρνείται στην Ελλάδα και την Κύπρο σημαντικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η οριοθέτηση της Τουρκίας-Λιβύης ευθυγραμμίζεται άμεσα με την ισραηλινο-κυπριακή-ελληνική οριοθέτηση, καθιστώντας αδύνατο να οικοδομηθεί το προτεινόμενο έργο αγωγού φυσικού αερίου. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης απορρίπτει τη συμφωνία αυτή ως αβάσιμη, σημειώνοντας ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν κανένα θαλάσσιο σύνορο.
Η Άγκυρα προτρέπει το Κατάρ να αποσύρει την κρατική εταιρεία πετρελαίου από την εταιρία ExxonMobil που λειτουργεί με την έγκριση της Κύπρου. Η Τουρκία διερευνά και διεισδύει στην ΑΟΖ της Κύπρου, πράξεις που ο κ. Pompeo τις χαρακτηρίζει παράνομες και απαράδεκτη.
Στις 8 Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί στην Τουρκία με τον κ. Ερντογάν για να ανοίξει η συζήτηση για τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου TurkStream. Η Τουρκία αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή ενεργειακών συναλλαγών με τη Ρωσία και την απόκτηση ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 που θέτουν σε κίνδυνο την αμυντική τεχνολογία των ΗΠΑ και βλάπτουν τη συντονισμένη ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν μια πιθανή κοινή φόρμουλα σχετικά με την υποστήριξή τους για την δημιουργία αντίθετων δυνάμεων στη Λιβύη, όπως συμβαίνει και στη Συρία.
Ο κ. Ερντογάν απειλεί να απελευθερώσει πολλούς από τους 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία, στην Ελλάδα και την ΕΕ εάν οι Βρυξέλλες υιοθετήσουν θέσεις περιφερειακής πολιτικής που ο ίδιος θεωρεί εχθρικές.
Ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να απορροφήσει περισσότερους πρόσφυγες και ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, και ειδικά η Ελλάδα, θα αισθανθούν τις αρνητικές συνέπειες» μιας επόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.
Το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν να πείσουν τη Γερμανία και άλλους ηγέτες της ΕΕ να μην «πετάξουν» μια σχεδόν πτωχευμένη Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Αμερικανός πρεσβευτής Geoffrey Pyatt δηλώνει ότι «αυτό το παγκόσμιο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής έχει επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της αμερικανικής στρατηγικής σκέψης».
Η Ελλάδα είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για τις ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και τη διεθνή ασφάλεια σε ένα από τα πιο σύνθετα γεωπολιτικά τοπία του κόσμου.
Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έπειτα από αυτή τη συνάντηση να ενισχύσουν αυτή τη σταθερή στρατηγική σχέση και να προωθήσουν τα αμοιβαία συμφέροντα, τους στόχους και τις αξίες τους εν μέσω του διαρκούς γεωπολιτικού χάους της περιοχής θα συνεχίσει σίγουρα και τα επόμενα χρόνια.
Απόδοση: Αλκίντα Ντολέτσι