Η κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει συμφωνία επί της αρχής με τους συλλόγους εργοδοτών σχετικά με αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές, μετά από την πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, στο μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, και των προέδρων των ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, ΣΕΤΕ, Ανδρ. Ανδρεάδη, ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη και ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά.
Η κυβέρνηση απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών οργανώσεων για αύξηση των εισφορών κατά τουλάχιστον 1 μονάδα, χωρίς να αποκλείεται τελικά η αύξηση να ανέλθει σε 1,5 μονάδα, όπως έχει προτείνει αρχικά η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστούν περί τα 550 εκατ. ευρώ και να αποφευχθούν οι μειώσεις σε κύριες αλλά και σε επικουρικές συντάξεις. Στην περίπτωση δε, που η συμφωνία «κλειδώσει» στη μία μονάδα, αυτή θα επιμεριστεί ισομερώς σε εργοδότες και εργαζόμενους, εξασφαλίζοντας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περίπου 375 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα περίπου 150 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται να εξοικονομηθούν από στοχευμένες μειώσεις υψηλών επικουρικών συντάξεων, άνω των 170 ευρώ.
Στο μοντέλο αυτό συμφώνησαν τόσο ο ΣΕΒ όσο και ο ΣΕΤΕ που φέρονται να είχαν τις μεγαλύτερες «αντιστάσεις», υπό τη λογική ότι οι όποιες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις θα είναι βραχείας διάρκειας με ορίζοντα το τέλος του 2017, όταν οι εισφορές θα διαμορφωθούν εκ νέου στο 3% για τις επικουρικές συντάξεις.
«Ο ΣΕΒ επανειλημμένα έχει εκφράσει την αντίρρησή του στην αύξηση του μη μισθολογικού κόστους. Εντούτοις, ο πρωθυπουργός μας ανέλυσε σήμερα (σ.σ. χθες) τη μεγάλη εικόνα και το στόχο να περάσουμε τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης, και έναντι αυτής συμφωνήσαμε σε μια μικρή και ορισμένου χρόνου αύξηση των εισφορών» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι ο σχετικός διάλογος για εξειδίκευση των προτάσεων θα ξεκινήσει άμεσα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του ΣΕΒ σε παρασκηνιακές συζητήσεις που υπήρχαν με κυβερνητικά στελέχη είχε αφήσει ανοικτό να συμφωνήσει σε μια μικρή, τριετούς διάρκειας αύξηση των εισφορών, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση κάποιων από τις προτάσεις του για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ώστε να επιτευχθεί η προσέλκυση επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, άμεσα θα προωθηθούν μέτρα όπως η εφαρμογή φορολογικού πιστοποιητικού, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και βελτιώσεις του πλαισίου για τις αποσβέσεις ζημιών, ενώ σε πρώτη προτεραιότητα τέθηκαν χωροταξικά θέματα, ο επενδυτικός νόμος και βέβαια η υλοποίηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου που θα οδηγήσει σε προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκπρόσωποι της τρόικας είχαν βολιδοσκοπηθεί για το αν θα ήταν πιο ελαστικοί στο θέμα της αύξησης των εισφορών, αν η κυβέρνηση έπαιρνε άλλα μέτρα αντιστάθμισης του κόστους για τις επιχειρήσεις. Η απάντηση ήταν ενθαρρυντική.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδότες συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με την κυβέρνηση και ειδικότερα απευθείας με το πρωθυπουργικό γραφείο, πάνω στις τρεις σημαντικότερες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που αναμένεται να εκδηλωθούν τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση τριών ομάδων εργασίας με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού στο οποίο επικεφαλής είναι ο οικονομολόγος Δημήτρης Λιάκος, οι οποίες θα επεξεργαστούν προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.
Μάλιστα, η πρώτη ομάδα, αυτή για το ασφαλιστικό ήδη συγκροτήθηκε από σήμερα και θα αναλάβει να εξειδικεύσει τις λύσεις για κλιμακωτή επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, οι οποίες πλήττονται υπέρμετρα από τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας σε κοινή ανακοίνωσή τους, επισήμαναν ότι στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε η στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:
Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο.
Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
«Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών» καταλήγει η ανακοίνωση.
Να σημειωθεί ότι, για την κυβέρνηση η ύπαρξη της συμφωνίας αυτής αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αν και στο παρελθόν, όταν η τρόικα απαίτησε τη μείωση του κατώτατου μισθού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η διαφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
με πληροφορίες από news.makedonias.gr