Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως σχεδόν το ήμισυ των Βρετανών πιστεύει ότι οι πρόσφυγες – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν δραπετεύσει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία – θα πρέπει να απομακρυνθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε αυτό που ο διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός Islamic Relief χαρακτήρισε ως μια «δραματική σκλήρυνση των απόψεων» σε βάρος των ατόμων που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο, μια δημοσκόπηση που ανατέθηκε από φιλανθρωπικές πηγές και εκτελέστηκε από την YouGov, έδειξε ότι το 42 τοις εκατό των Βρετανών δεν θεωρεί πως το ΗΒ θα πρέπει να δέχεται ξένους υπηκόους που αναζητούν την ασφάλεια μακριά από συγκρούσεις ή διώξεις. Πέρυσι, μια παρόμοια έρευνα διαπίστωσε ότι το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 31 τοις εκατό των ερωτηθέντων Βρετανών.
Όταν πρόκειται για τη συριακή κρίση συγκεκριμένα, οι απόψεις είναι ακόμη πιο σταθερές – το 47 τοις εκατό από τους 6.000 ερωτηθέντες δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να παρέχει καταφύγιο. Μόνο το 29 τοις εκατό ήταν υπέρ.
Υπάρχουν πλέον τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία εκ των οποίων το 95 τοις εκατό εντοπίζεται σε μόλις πέντε χώρες υποδοχής: την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και τις προσπάθειες ενός συνασπισμού φιλανθρωπικών οργανώσεων για περισσότερη βοήθεια, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσφέρει καταφύγιο σε μόλις 187 πρόσφυγες της Συρίας.
Ο οργανισμός Islamic Relief πιστεύει ότι μέρος του προβλήματος ενδέχεται να συνδέεται με μια όλο και πιο αρνητική άποψη για τους μουσουλμάνους.
«Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, διότι δείχνουν ότι η στάση του κοινού προς τους μουσουλμάνους, είναι εξαιρετικά αρνητική και οι συμπεριφορές απέναντι στους πρόσφυγες έχουν σκληρύνει σημαντικά», δήλωσε ο διευθυντής του Islamic Relief UK, Jehangir Malik.
Το δείγμα της έρευνας εντόπισε, ακόμη, μια κρίσιμη διαφορά στη δημόσια άποψη για την περίθαλψη των προσφύγων. Ενώ το 34 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την εισδοχή των προσφύγων, μόνο το 29 τοις εκατό, δήλωσε το ίδιο όταν ρωτήθηκε για εκείνους που προέρχονται από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να αναφέρουν με ποιές τρεις λέξεις ή φράσεις οι άνθρωποι συνδέουν τον όρο μουσουλμάνος. Τα ευρήματα απεικονίζουν μια ανησυχητική τάση. Η κορυφαία απάντηση, στο 12 τοις εκατό, ήταν «τρομοκρατία». Άλλες λέξεις που καταγράφηκαν σε πολλές απαντήσεις ήταν «μισογυνισμός» και «εξτρεμιστές».
Η επικεφαλής υπεράσπισης του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Δρ. Lisa Doyle, ανέφερε ότι η θρησκεία δεν θα πρέπει να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων. «Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να αποτελούν για την κυβέρνηση μια σοβαρή υπενθύμιση της σημασίας της ηγεσίας, σχετικά με τη συζήτηση γύρω από τους πρόσφυγες και την πολιτική ασύλου», συμπλήρωσε η ίδια.
Ο Shaheen Chughtai, αναπληρωτής επικεφαλής της ανθρωπιστικής πολιτικής στην Oxfam, δήλωσε ότι η βρετανική κοινή γνώμη τείνει να ανταποκρίνεται θετικά σε φυσικές καταστροφές, αλλά δεδομένου του ότι ο πόλεμος είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, μπορεί να υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει.
Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι η αρνητική στάση μέρους της κοινής γνώμης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έναντι των προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για πιθανή νέα έξαρση της Ισλαμοφοβίας.
Πηγή
Independent