Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Τα δύο σημαντικά οικονομικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επί των οικονομικών, πήγαν στο Λονδίνο για μια σειρά συναντήσεων του καθενός τους με εκπροσώπους ξένων hedge funds και επενδυτικών τραπεζών στις οποίες ουσιαστικά επανέλαβαν τις γραμμές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές είχαν δημοσιοποιηθεί στη ΔΕΘ και στην επίσκεψη του Σταθάκη στην Ουάσινγκτον λίγο καιρό πριν, αλλά με περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες.
Από όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ οι δύο πλευρές δεν «τα βρήκαν», ωστόσο άνοιξαν μια συζήτηση η οποία φαίνεται να έχει δημιουργήσει ενδιαφέρον και να κρατήσει για κάποιο διάστημα. Ο Μηλιός, αναφερόμενος στις συναντήσεις μετέφερε το μήνυμα ότι ο χαρακτήρας του προγράμματος που παρουσίασε ήταν η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη και ως τέτοιο αφορούσε μια μακροχρόνια πολιτική επενδύσεων. Σύμφωνα με τον Θανάση Γκαβό, ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στο Λονδίνο, στις συζητήσεις υπήρξαν ενστάσεις και ερωτήσεις από πλευράς επενδυτών αναφορικά με την πολιτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και κυρίως τον ρόλο που ο ΣΥΡΙΑ προτείνει να παίξει σε αυτή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το δημοσίευμα του επενδυτή της Capital Group, που θέλει το ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ένα πρόγραμμα «χειρότερο και από των κομμουνιστών» διαψεύστηκε, αφού φαίνεται ότι o συγκεκριμένος δεν ήταν καν παρών στις συναντήσεις. Ο ίδιος έλεγε πως από τις συναντήσεις κατέληξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διώξει τους επενδυτές από την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.
Από τα δεδομένα δεν προκύπτει υλικό που να στηρίζει πραγματικά την κριτική που ο Άδωνης Γεωργιάδης έκανε στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι λέει πράγματα που λένε «οι παρανοϊκοί άνθρωποι». Η βασική γραμμή αυτής της κριτικής είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό εμφανίζεται λαοφιλής ενώ στο εξωτερικό «προσχωρεί στη λογική των αρπακτικών του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Όμως είναι δύο οι ισχυροί συμβολισμοί αυτής της επίσκεψης στο Λονδίνο που επικοινωνιακά προσπαθούν να αντιστρέψουν στη νέα Δημοκρατία. Ο ένας είναι ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πασχίζει να κρατήσει την αμυντική της στάση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιο θετικό ή και επιθετικό πρόσημο στο Λονδίνο, εμφανιζόμενη ως χάραξη μελλοντικής στρατηγικής και όχι μιας απέλπιδας τακτικής στο παρόν.
Ο άλλος συμβολισμός είναι ότι η κυβέρνηση συνδιαλέγεται με τους γραφειοκράτες εκπροσώπους των πιστωτών μας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αγορές. Αυτούς δηλαδή που δυνιτικά θα κάνουν επενδύσεις και που το χρήμα τους θα συντελέσει σε αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αυτά βέβαια συμβαίνουν εκ των πραγμάτων, αφού στη δεδομένη φάση η κυβέρνηση κάνει αυτά που έχει να κάνει. Όμως επικοινωνιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να έχει διαλέξει καλύτερη στιγμή για να ταξιδέψει προς τη Μεγάλη Βρετανία.