Από το ενιαία πανευρωπαϊκό αριθμό ανάγκης 112, μέχρι την υποχρέωση προξενικής συνδρομής και τα δικαιώματα των επιβατών, υπάρχουν ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε όταν ξεκινάτε ένα ταδίδι στην Ευρώπη.
Ο ενιαίος αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί δωρεάν 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα σε όλη την Ένωση, την Τουρκία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Ελβετία και τη Νότιο Αφρική, παρέχοντας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης τις ίδιες υπηρεσίες με τους εθνικούς αριθμούς όπως το 100 ή το 166 με την πρόσθετη εξυπηρέτηση της απάντησης σε πολλές γλώσσες.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης καλύπτει τη νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλα τα κράτη μέλη και στην Ισλανδία για έκτακτα περιστατικά, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος νοσηλείας που ισχύει για τους ντόπιους, κάλυψη από τους ασφαλιστικούς φορείς που είναι άλλωστε κι εκείνοι που την εκδίδουν.
Τα δικαιώματα των επιβατών σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης ή ακύρωσης του δρομολογίου, από την αποζημίωση και την επιστροφή ναύλου μέχρι τη φιλοξενία των παθόντων σε ξενοδοχείο ώσπου να μπορέσουν να ταξιδέψουν, προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη, για τα περισσότερα μέσα μεταφοράς αρχής γενομένης από τις αερομεταφορές.
Όσοι ταξιδεύουν σε χώρα, οπουδήποτε στον κόσμο, στην οποία η δική τους χώρα δεν έχει διπλωματική εκπροσώπηση έχουν το δικαίωμα, για παράδειγμα αν χάσουν το διαβατήριό τους ή αν ακόμα συλληφθούν, να απευθυνθούν στην πρεσβεία ή το προξενείο οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ.
Σχετικά με τα κινητά, τα ταξίδια μέσα στην ΕΕ, το κόστος της χρήσης τους σε άλλο κράτος μέλος μειώνεται συνεχώς λόγω των πλαφόν που έχει επιβάλει η ΕΕ.