Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Τι προβλέπει η Citigroup για το νικητή των εκλογών – Tο βασικό, το εναλλακτικό και το ιδανικό σενάριο

Αβέβαιη χαρακτηρίζει την έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα, στην ανάλυσή της με τίτλο «Greece: Why the September 20 Elections Matter», η Citigroup. Εκτιμά ωστόσο ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία και το πιο πιθανόν, σύμφωνα με την ανάλυση, είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση με ένα έως τρία μικρότερα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση η Citigroup τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, όποια και αν είναι αυτή, θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει τους φιλόδοξους όρους του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο βασικό σενάριο της Citigroup, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την πρώτη θέση από τη ΝΔ με μικρή διαφορά και το αποτέλεσμα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα αποτελείται είτε από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ είτε από τρία κόμματα, στην απίθανη περίπτωση που το κόμμα των ΑΝΕΛ εισέλθει στη Βουλή. Ένα τέτοιο σενάριο θα είναι πιθανώς το πιο ήπιο από επενδυτική σκοπιά. Η Citigroup εκτιμάει ότι οι πιθανότητες ένας τέτοιος συνασπισμός να μπορέσει να έχει πλήρη κυβερνητική θητεία είναι πολύ χαμηλός. Σύμφωνα με την ανάλυση σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή του προγράμματος εξασφαλίσει πιο ευρεία υποστήριξη για την εφαρμογή του προγράμματος, από ό,τι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.

Ένα εναλλακτικό σενάριο είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η συνεργασία με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και με ενδεχόμενο, αρκετά πιο απίθανο, να υπάρξει κάποιου είδους συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Citigroup ωστόσο βλέπει μεγαλύτερους κινδύνους εκτέλεσης σε αυτό σενάριο. Μάλιστα, αυξάνει τον κίνδυνο, η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος είτε να ολοκληρωθεί ελλιπής, είτε να καθυστερήσει, ενδεχομένως μέχρι τις αρχές του 2016, με αρνητικό αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για το χρέος.

HTML tutorial

Μεσοπρόθεσμα, η Citigroup συνεχίζει να αμφιβάλλει ότι οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που θα προκύψουν από τις εκλογές θα καταστήσουν τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη διατηρήσιμη. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπει ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση σχηματιστεί θα είναι ασταθής.

Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να κάνει λιγότερο πιθανό το Grexit, το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει μια ευρεία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με αυξημένη υποστήριξη από τους πιστωτές για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Η Citigroup αναγνωρίζει ότι η οικονομία έχει κινηθεί εκτός των προβλέψεών της και σε θετικότερο έδαφος. Συνεχίζει ωστόσο να εκτιμάει ότι η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση του προϋπολογισμού, ειδικά σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και η πολιτική αβεβαιότητα θα οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο και μάλιστα της τάξεως του 3%-4% στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων