Αυξάνεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών υγειονομικών αρχών ενόψει μιας επικείμενης εισόδου στη χώρα ατόμου μολυσμένου με τον ιό Έμπολα.
Τα Σώματα Ασφαλείας και οι επαγγελματίες Υγείας στα Επείγοντα των νοσοκομείων αποτελούν το πρώτο τείχος ασφαλείας που ενισχύεται, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες της μετάδοσης – μετά και το αρνητικό προηγούμενο με την Ισπανίδα νοσηλεύτρια.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τα Σώματα Ασφαλείας και οι εργαζόμενοι σε Επείγοντα νοσοκομείων καλούνται να αξιολογήσουν και να διαβαθμίσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν, στην περίπτωση που “συναντήσουν ” λαθρομετανάστη με Έμπολα στο πλαίσιο της εργασίας τους, και βάσει του κινδύνου αυτού να πράξουν. Ανεξάρτητα από την εκτίμηση κινδύνου (ελάχιστος, χαμηλός, υψηλός) όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή “υποδοχής” των παρανόμων μεταναστών είτε στα Σώματα Ασφαλείας είτε στα νοσοκομεία υποχρεούνται να χρησιμοποιούν γάντια και χειρουργική μάσκα. Όσο αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο ενισχύεται ο εξοπλισμός – αδιάβροχο γυαλιά, ποδιά.
Διαβάθμιση κινδύνου
Ελάχιστο κίνδυνο διατρέχουν όταν ο λαθρομετανάστης δηλώνει ως χώρα προέλευσης τη Σίερα Λεόνε, τη Λιβερία, τη Γουινέα, τη Νιγηρία και το Κονγκό, ενώ παράλληλα έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από 21 ημέρες από την επιστροφή του από αυτές τις χώρες.
Δηλωθέν ταξίδι στις προαναφερθείσες χώρες και δη πρόσφατο, μέχρι την πάροδο των 21 ημερών, σε συνδυασμό με κατάπτωση και εξασθένηση και πυρετό του ατόμου ανεβάζουν την επικινδυνότητα στο…πορτοκαλί για τους Έλληνες επαγγελματίες Υγείας καθώς και τα Σώματα ασφαλείας.
Υψηλή θεωρείται η επικινδυνότητα για τους εργαζόμενους όταν έρχονται σε επαφή με λαθρομετανάστες που έχουν ταξιδέψει στις τέσσερις επίμαχες περιοχές της Δυτικής Αφρικής κι επιπλέον έχουν εμφανίσει πυρετό, ενώ οι εξετάσεις δείχνουν ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της ελονοσίας.
Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι καλούνται να ενημερώσουν άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ ( εφόσον αποκλείεται η ελονοσία στον ασθενή ) και να αρχίσει η διαχείριση του περιστατικού σαν να πρόκειται για κρούσμα ιού Έμπολα. Αν εκτός από πυρετό το άτομο εκδηλώσει και βήχα, τότε απομονώνεται. Παράλληλα, ξεκινά η ιχνηλάτηση όλων όσοι ήλθαν σε επαφή με το μολυσμένο άτομο, ώστε μέσα από τον εντοπισμό τους και την ιατρική παρακολούθηση τους να μειωθεί το ενδεχόμενο της μετάδοσης του ιού Έμπολα.