Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος. Συγγραφέας
Μετά από μια σειρά τουριστικά εξαιρετικά επιτυχημένων χρονιών, η φετινή, απρόβλεπτη κορωνοϊκή επιδρομή, μετέτρεψε μια σεζόν που πήγαινε για νέα ρεκόρ σε μια προσπάθεια για τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Να σωθεί ότι περισσότερο γίνεται, επιτρέποντας σε όσο το δυνατόν πιο πολλές επιχειρήσεις του χώρου να αντέξουν το βαρύ χτύπημα και να βγουν, όχι βέβαια αλώβητες, αλλά έχοντας αποφύγει την πλήρη καταστροφή και την κατάρρευση.
Είναι δεδομένο, παρά τη λήψη μέτρων, φορολογικής και ασφαλιστικής διευκόλυνσης και παρεμβάσεων για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας, σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες θα προτιμήσουν την παύση για φέτος υπολογίζοντας ότι τα έσοδα δεν αρκούν για να καλύψουν το λειτουργικό κόστος. Άλλες πάλι θα προχωρήσουν ακόμα και σε οριστικό κλείσιμο, θεωρώντας ότι η επάνοδος στην κανονικότητα θα αργήσει αρκετά.
Είναι θετικό ότι η διεθνή εικόνα μας, σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και αναγνωρίζεται από όλους, αλλά όπως απέδειξε και πρόσφατη έρευνα για τις πιο επιθυμητές επιλογές των τουριστών στην Ευρώπη, η Ιταλία και η Ισπανία, παρά τις εκατόμβες νεκρών και την ελλειπή αντιμετώπιση της πανδημίας, παραμένουν οι κορυφαίοι προορισμοί. Είναι πολύ θετικό ότι τοποθετούμαστε στην 3η θέση της σχετικής λίστας, ξεπερνώντας άμεσους ανταγωνιστές μας, όπως η Τουρκία και η Κροατία, αλλά ακόμη και σε αυτό το σκληρό κλίμα δεν ήρθαν μεγάλες ανατροπές που θα μας έδιναν πιο ενισχυμένη ελπίδα κάλυψης μεγαλύτερου μέρους των τουριστικών απωλειών, εντός του έτους.
Τα αρχικά σημεία οδηγούσαν τους υπολογισμούς στην υπόθεση ότι, χονδρικά, οι αφίξεις θα κινηθούν γύρω στο 1/3 των περσινών. Είναι παρήγορο που μεγάλοι, διεθνείς ταξιδιωτικοί πράκτορες δηλώνουν ότι θεωρούν εφικτό να ανεβάσουν τον πήχη στο 50%. Αν όντως επιβεβαιωνόταν μια τέτοια, γενικότερη τάση και από άλλες πλευρές, τότε θα αυξάνονταν εκθετικά οι πιθανότητες η ετήσια ύφεση να συγκρατηθεί γύρω ή και λίγο πιο κάτω από το 7%.
Όμως δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί ακόμη με ακρίβεια, το μέγεθος και η έκταση του νέου κύματος του ιού, που όλοι οι επιστήμονες αναμένουν, ούτε να αποκλείσει αρνητικές υγειονομικές συνέπειες από μια απότομη αύξηση στον αριθμό των τουριστών. Ψυχραιμία, λοιπόν, κι ας συνεχίσουμε να ελπίζουμε βάσιμα στο καλό σενάριο. Αυτό που μιλά για λελογισμένη αύξηση στα κρούσματα, παρατεταμένη τουριστική περίοδο και συνέχιση της εικόνας αξιοπιστίας που εκπέμπουμε.