Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά του 2024, καθώς αρκετοί βασικοί κίνδυνοι (γεωπολιτικοί, υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) έχουν τεθεί όλοι στο επίκεντρο, τη στιγμή που και οι τοποθετήσεις των επενδυτών ήταν αρκετά “τεντωμένες”. Ενώ οι αγορές θα μπορούσαν να παραμείνουν ευμετάβλητες βραχυπρόθεσμα, η πρόσθετη ανοδική πορεία μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να δικαιολογηθεί από τη σχετικά ισχυρή αύξηση των κερδών ανά μετοχή και το μέτριο re-rating, όπως υποστηρίζει η Citigroup δίνοντας μία λίστα με τις μετοχές που αποτελούν τα μεγάλα buys για το επόμενο διάστημα, και τα μεγάλα sells. Συνεπώς, η πορεία της κερδοφορίας των εισηγμένων και η αποφυγή απογοητεύσεων σε αυτό το μέτωπο κατά το τρέχον τρίμηνο και μετά θα αποδειχθεί σημαντική.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Citi, μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα το νέο έτος, οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες. Στο πλαίσιο της υπερβολικής τοποθέτησης των επενδυτών και του bullish κλίματος, οι κίνδυνοι γύρω από τη γεωπολιτική και τα υψηλότερα επιτόκια φαίνεται ότι υπήρξαν καταλύτες για την κατοχύρωση κερδών. Ωστόσο, όπως τονίζει, οι πιθανότητες ανάκαμψης είναι ισχυρές.
Στη συνέχεια και έως το τέλος του έτους, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει περιθώρια ανόδου της τάξης του 6%. Ενώ η μεταβλητότητα στις αγορές θα μπορούσε να παραμείνει υψηλή βραχυπρόθεσμα, περαιτέρω ανοδική πορεία μπορεί να δικαιολογηθεί από την ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων, η οποία στο σύνολο του 2024 αναμένεται να κινηθεί στο +6%. Οι στόχοι αυτοί της Citi προϋποθέτουν μια μέτρια επέκταση για ολόκληρο το έτος στον δείκτη P/E του Stoxx 600, η οποία εξακολουθεί να φαίνεται εφικτή καθώς η ΕΚΤ ξεκινά τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων γύρω στα μέσα του έτους.
Με την κερδοφορία να διαδραματίζει έτσι βασικό ρόλο στη δυνητική ανοδική πορεία από εδώ και πέρα, η τρέχουσα περίοδος ανακοινώσεων είναι ένας σημαντικός καταλύτης. Μέχρι στιγμής, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα ήταν αξιοπρεπή και η κίνηση στις τιμές των μετοχών των εισηγμένων στην Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη στην απόδοση κερδών. Η περίοδος ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αναμενόταν πάντως από πριν να είναι σχετικά αδύναμη, αν και υπάρχουν κάποια πιθανά σημάδια που επηρεάζουν τη δυναμική των κερδών ανά μετοχή – EPS. Ενώ η αγορά έχει τιμολογήσει σε πιο αισιόδοξα αποτελέσματα στα EPS παγκοσμίως, οι προσδοκίες παραμένουν πιο υποτονικές στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει η Citi, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι είναι πλέον καλύτερα ισορροπημένοι. Η πορεία της μείωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ και διεθνώς, και η γεωπολιτική κλιμάκωση θα είναι το κλειδί που πρέπει να παρακολουθήσουν στο εξής οι επενδυτές, όπως τονίζει. Αλλά η οικονομική δραστηριότητα ήταν εντυπωσιακά ισχυρή φέτος, οδηγώντας σε αναβαθμίσεις των προβλέψεων του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Κατά τη Citi, σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα, το γενικότερο σκηνικό είναι υποστηρικτικό για τις κυκλικές μετοχές και κλάδους. Συνεπώς, η σύσταση της για την ευρωπαϊκή αγορά – η οποία είναι αρκετά κυκλική – παραμένει overweight, όπως και για την Ιαπωνία, ενώ είναι underweight στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η αγορά έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα ως φτηνή αντιστάθμιση (hedge) έναντι της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Έτσι, η στρατηγική της Citi για την Ευρώπη έχει κλίση προς τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές ανάπτυξης, αν και διατηρεί κάποια επιλεγμένα αμυντικά “ονόματα”. Οι αγαπημένοι της κλάδοι συμπεριλαμβάνουν την Τεχνολογία (η οποία θα επωφεληθεί από τις μειώσεις των επιτοκίων), τα Αγαθά Πολυτελείας (επίσης θα επωφεληθούν από τη μείωση των επιτοκίων και από τις βελτιωμένες προσδοκίες για την ανάπτυξη) και τα Βασικά Υλικά (ένας κλάδος που επωφελείται από την πολιτική της Κίνας). Πρόσφατα η Citi αναβάθμισε την Βιομηχανία λόγω του βελτιωμένου μομέντουμ κερδοφορίας, ενώ είναι underweight στις περισσότερες αμυντικές μετοχές.
Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι αρκετά “τεντωμένες” και καθαρά long, αλλά πλέον ο κλάδος πιθανότατα έχει φτάσει στο μάξιμουμ της κερδοφορίας του.
Σε αυτό πλαίσιο, η Citi δίνει μία λίστα με τις μετοχές που έχουν τα ισχυρότερα buys από τους αναλυτές της, καθώς και εκείνες που έχουν τα μεγαλύτερα sells. Όπως σημειώνει, η Focus List της (δηλαδή οι μετοχές με τα μεγαλύτερα buys) έχει δώσει κέρδη 5,4% σε τριμηνιαία βάση έναντι πτώση 1% στον δείκτη Stoxx 600. Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2021, η λίστα που επιλέγει η Citi έχει καταγράψει κέρδη 33,6%, υπεραποδίδοντας του συνόλου της αγοράς.
Έτσι, τα 19 buys της Citi είναι τα εξής: Admiral Group, Alcon Inc, ASML Holding NV, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, BP, Capgemini, Compass Group, DSV, Flutter Entertainment, Galp Energia, HSBC Holdings, International Consolidated Airlines, Leonardo SpA, London Stock Exchange, Novo Nordisk, Prosus, Swiss Re, Volkswagen και Vestas.
Και τα sells: BMW, Iberdrola, Lufthansa, A.P. Møller – Mærsk και Sonova.
Ελευθερία Κούρταλη
Πηγή capital.gr