Στην πρόταση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς και τις προϋποθέσεις ώστε το μέτρο αυτό, το οποίο θα στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας, να καταστεί εφαρμόσιμο, αναφέρθηκε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα στους 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.
«Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο και η κουβέντα είναι αν θα γίνει μία ή δύο ώρες νωρίτερα, αν δηλαδή, στην Αθήνα, αντί τα καταστήματα που κλείνουν στις 9 σχεδόν όλες τις μέρες, θα κλείνουν στις 8 ή στις 7. Για να λειτουργούν τα καταστήματα λιγότερες ώρες τη νύχτα όπου χρειαζόμαστε και φώτα και γενικότερα ενέργεια περισσότερη», δήλωσε ο κ. Καφούνης, επισημαίνοντας πως αν και το αίτημα συζητείται περισσότερες από δύο εβδομάδες στον ΕΣΑ αλλά και στα όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο σε τοπικό ή πανελλήνιο επίπεδο, παραδέχθηκε πως είναι μία σύνθετη τοποθέτηση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Επειδή ακριβώς δεν νομοθετώ, προτείνω και οι περισσότεροι μας ακολουθούν -αλλά όχι όλοι-, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθεί με απόφαση δική μου που να καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα και το διπλανό κατάστημα να μένει ανοιχτό ή ακόμη χειρότερα να μένουν ανοιχτά όλα τα σούπερ μάρκετ ή μεγάλες αγορές ή malls ή οτιδήποτε. Θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει μετά να τρέχουμε από πίσω για να διορθώσουμε τα λάθη μας» είπε χαρακτηριστικά.
«Η δική μας τοποθέτηση λέει, πρώτον, ότι αν αυτό γίνει πρέπει να γίνει με υπουργική απόφαση, με νόμο δηλαδή, να αφορά όλη την αγορά για να είναι τίμιο το μέτρο, αλλιώς θα έχουμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεύτερον, θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιδότηση του ενεργειακού κόστους, γιατί μην ξεχνάμε ότι το ενεργειακό κόστος επιδοτείται σε συνδυασμό με μια μείωση στην κατανάλωση. Από τη στιγμή που θα κλείνουμε νωρίτερα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα υπάρχει μία μείωση στην κατανάλωση άρα και το ενεργειακό κόστος θα πρέπει να είναι μειωμένο για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Γιατί μην ξεχνάμε ότι θα ζητήσουμε από τις εμπορικές επιχειρήσεις να λειτουργούν λιγότερες ώρες, αλλά να καλύψουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Αυτή η εξίσωση δεν βγαίνει εάν δεν κάνουμε μία παρέμβαση» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών υπογράμμισε ότι «θα πρέπει το μέτρο αυτό να έχει μία συγκεκριμένη ισχύ, όσο διαρκούν οι ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά επίσης να μπορεί η μισθωτή εργασία, δηλαδή οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, να προσαρμοστούν στο νέο ωράριο, να μπορούμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους ίδιες ώρες, γιατί εμείς δεν θέλουμε να δούμε λιγότερες ώρες εργασίας για τους μισθωτούς, άρα και λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους».
Στην ερώτηση πως μπορεί να γίνει αυτό απάντησε ότι «επειδή το όποιο προτεινόμενο ωράριο θα είναι σίγουρα περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα, αρκεί να μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιήσουμε τους εργαζόμενους στα καταστήματα τις ώρες που θα είναι πλέον ανοιχτά, για να μπορεί να γίνει μία τροποποίηση του ωραρίου».
Τέλος σημείωσε ότι ο εμπορικός κόσμος καλεί την πολιτεία να τοποθετηθεί και ότι το εμπόριο βάζει για άλλη μία φορά πλάτη στα δύσκολα και θα πρέπει να είναι στις επιδοτήσεις της ενεργειακής και της ψηφιακής αναβάθμισης.