Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Τι ρωτούν για Αμφίπολη και Γλυπτά οι χρήστες του Twitter το νέο υπουργό

Η επικοινωνία του Νίκου Ξυδάκη με τους πολίτες στο Twitter συνεχίζεται και τώρα μετά την υπουργοποίησή του.

Απόλυτα δικαιολογημένα, το θέμα της Αμφίπολης κυριαρχεί. Εξάλλου, χθες ο Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε εμμέσως σε αυτό λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι αυτό το υπουργείο έχει ένα μεγάλο φορτίο και μια αποστολή: Να συμπυκνώνει και να αναδεικνύει, χωρίς να ποδηγετεί, μια ταυτότητα, ένα αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της αρχαιολογίας και της ιστορίας, κάτι που το έχουμε δει στο διάβα του χρόνου και το ζήσαμε και την πρόσφατη περίοδο». Για να προσθέσει: «Ο ρόλος της ιστορίας, του πολιτισμού, της τέχνης δεν είναι να οδηγεί τον λαό σε συνθήκες υπεραναπλήρωσης και κομπλεξισμού».

Οι followers αναρωτιούνται «τι θα γίνει με την Περιστέρη της Αμφίπολης; Πότε θα κληθεί στα αρμόδια όργανα του λαού να απολογηθεί για την προπαγάνδα της;» ή εύχονται «Ας μείνει η ανασκαφή στους ανασκαφείς της… (χωρίς τους καπηλευτές της)».

Ακόμη, το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα επανέρχεται στην ατζέντα, καθώς τον Μάρτιο θα πρέπει να απαντήσει η Μεγάλη Βρετανία στην πρόταση της UNESCO να αναλάβει η ίδια τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Ετσι, στο Τwitter υπάρχει ερώτηση για τη θέση και τις απόψεις του αναπληρωτή υπουργού για το θέμα των Γλυπτών.

Τέλος, με τον εκδοτικό χώρο καταρρακωμένο, το θέμα της ενιαίας τιμής βιβλίου εξακολουθεί να είναι κρίσιμο. Το θέτει εξάλλου follower στον Νίκο Ξυδάκη: «Αγαπητέ, μην ξεχάσετε τον νόμο για την ενιαία τιμή βιβλίου. Τα μικρά βιβλιοπωλεία και οι μικροί εκδότες είναι πλούτος». Για το θέμα αυτό έχει εκφράσει τη σαφή θέση του ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, σε χαιρετισμό του σε σχετική συζήτηση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, εκτιμώντας πως τα κίνητρα της κατάργησης της ενιαίας τιμής δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και ιδεολογικά. «Το βιβλίο είναι γνώση, η γνώση είναι δύναμη και η μόνη δύναμη που μπορεί να νικήσει την εξουσία», τόνιζε ο σημερινός πρωθυπουργός και επαναλάμβανε πως επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δέσμευση για την προστασία του πολιτισμού και την επαναφορά της ενιαίας τιμής.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων