Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Το ρεπορτάζ του Γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Deutsche Welle αναδεικνύει το ζήτημα της κλειστής θεολογικής σχολής της Χάλκης αλλά και της υπό εξαφάνισης ελληνικής κοινότητας της Πόλης, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κωνσταντινούπολη.
Η Σχολή της Χάλκης
Στο ρεπορτάζ εμφανίζεται ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με το εκκλησίασμα των περίπου 10 ανθρώπων, των οποίων οι ηλικίες είναι πάνω από 60 χρονών. Στη συνέντευξη του ρεπόρτερ με τον πατέρα Δοσίθεο, ιερέα που επέστρεψε στην πατρίδα του την Κωνσταντινούπολη, από τη Γερμανία, ο ίδιος αναφέρει: Σήμερα οι Έλληνες της Πόλης δεν είμαστε πια 120.000, αλλά το πολύ 3.000. Αν δεν αλλάξει σύντομα η κατάσταση τότε μαθηματικά και βιολογικά είμαστε καταδικασμένοι. Ίσως αντέξουμε άλλα πέντε, έξι ή και δέκα χρόνια. Και μετά τι;»
Ο Πατέρας Δοσίθεος ενώ θα μπορούσε να είναι συνταξιούχος εδώ και χρόνια, συνεχίζει να καλύπτει θέση που δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω έλλειψης νέων ιερέων. Στο ρεπορτάζ αυτό συνδέεται με το κλείσιμο της θεολογικής σχολής της Χάλκης, στην οποία το Τουρκικό κράτος εμφανίζεται ανυποχώρητο αγνοώντας όσε εκκλήσεις έρχονται από το εξωτερικό. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ελπίδα για τους Έλληνες της Πόλης, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει βοήθεια για τον Βαρθολομαίο στο άνοιγμα της Σχολής. Ο πατέρας Δοσίθεος σημειώνει «Κάθε Πατριαρχείο, κάθε αρχιεπισκοπή διαθέτει σχολή. Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα».
Η Αγία Σοφία
Μέρος της ατζέντας των συζητήσεων που θα έχει ο Πάπας με τον Πατριάρχη θα είναι η ενημέρωση για διαφωνίες γύρω από τον ναό της Αγίας Σοφίας. Για 1000 χρόνια ήταν ο καθεδρικός ναός της Πόλης, αργότερα τέμενος, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα είναι μουσείο. Σήμερα, πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν ο ναός να ξαναγίνει μουσουλμανικό τέμενος, με μουσουλμάνους να συγκεντρώνουν 15 εκατομμύρια υπογραφές για αυτό το σκοπό. Μέλος της ‘Οργάνωσης Νεολαίας της Ανατολής’ δηλώνει «Είναι το δικό μας τζαμί και το θέλουμε πίσω. Δεν έχουμε τίποτα με τους χριστιανούς. Είναι το φυσικό μας δίκαιο, στο κάτω κάτω καταλάβαμε κάποτε την Κων/πολη».
Οι ηγήτορες των δύο εκκλησιών παρά τις θεολογικές διαφωνίες, δεν κρύβουν την ισχυρή τους φιλία αλλά και τα συναισθήματα ενότητας και αδελφικότητας που τους διακατέχουν. Είναι βέβαιο πως ο Πάπας θέλει να παίξει θετικό ρόλο προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη δίνει το μήνυμα πως ο χριστιανικός κόσμος μπορεί να είναι ενωμένος απέναντι σε κάποια ζητήματα που αποτελούν σύμβολα για την ιστορία της Εκκλησίας, όπως η Αγία Σοφία και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης