“Σύμμαχος” του πληθωρισμού αποδεικνύεται όχι μόνο η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή μας, που απειλεί μια νέα ενεργειακή κρίση, αλλά και το μπρα ντε φέρ των νομισμάτων όπου το δολάριο φαίνεται να κερδίζει σταθερά το ευρώ από την αρχή του χρόνου.
Η διαφορά των βασικών επιτοκίων των δύο ισχυρότερων νομισμάτων, με αυτά των ΗΠΑ να παραμένουν πάνω από 5%, ενώ στην δική μας πλευρά του Ατλαντικού, την Ευρωζώνη, βρίσκονται λίγο πάνω από το 4%, έχει προκαλέσει τη διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Από την αρχή του χρόνου το ευρώ έχει χάσει 2,86% της αξίας του, η οποία υποχώρησε στο 1,067% προς 1 την Παρασκευή, από 1,11 που είχε φτάσει στα τέλη Δεκέμβριο.
Το πλήγμα στον πληθωρισμό από αυτή την διολίσθηση του ευρώ προέρχεται από τις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες και εκκαθαρίζονται σε δολάρια. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι τα ενεργειακά προϊόντα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και τα μέταλλα.
Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στις χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν μεγάλο εμπορικό έλλειμμα και δεν είναι αυτάρκεις σε ενεργειακούς πόρους όπως είναι η Ελλάδα, η οποία το πρώτο δίμηνο του χρόνου είχε εμπορικό έλλειμμα περίπου 5 δισ. με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πριν από την τελευταία όξυνση στη Μέση Ανατολή το έλλειμμα καυσίμων αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο του χρόνου στο 1,37 δισ. ευρώ από 1,14 δισ. ευρώ το ίδιο δίμηνο του 2023. Η μεγάλη ακόμη εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξηθεί τον Μάρτιο στο 3,4% από 3,1% το Φεβρουάριο ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο μέσος πληθωρισμός υποχώρησε για τον ίδιο μήνα στο 2,4% από 2,6% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας
Βεβαίως, εκτός από την διολίσθηση του ευρώ αργά αλλά με συνέπεια έχουμε αυξήσεις και στην ενέργεια. Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου επανέρχεται με αργούς ρυθμούς κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι. Ταυτόχρονα και η τιμή του φυσικού αερίου έχει πάρει την ανηφόρα. Πλέον, βρίσκεται στα 29 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα, από 19 ευρώ που βρισκόταν ένα μήνα νωρίτερα. Οι δυο αυτοί παράγοντες είναι πιθανό να συντηρήσουν ή και να αυξήσουν το πληθωρισμό στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη σε μια εντελώς ακατάλληλη στιγμή.
Η μείωση των επιτοκίων
Τούτο διότι η καθυστέρηση της μείωσης του πληθωρισμού θα επηρεάσει την μείωση των επιτοκίων του ευρώ που αναμένεται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τούτο ειδικά αν η ΕΚΤ προηγηθεί στις μειώσεις και η FED αργήσει να ακολουθήσει.
Από την άλλη, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ για τον Ιούνιο. Αν τελικά δεν πραγματοποιηθεί θα έχουμε αρνητική αντίδραση της αγορά χρέους καθώς θα δοθεί το μήνυμα ότι η επιβράδυνση της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί και άρα το χρέος της θα αυξηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ θα πρέπει να σχεδιάσει πολύ προσεκτικά τα βήματα της καθώς μετά από περίπου 2 χρόνια υψηλών επιτοκίων οι κίνδυνοι είναι πολλοί όποια και αν είναι η στρατηγική που θα επιλεγεί μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ η οποία θα είναι “συντηρητική” μη ξεπερνώντας στο 0,2%.
ΠΗΓΗ: capital.gr